Ruokaa ruotsiksi
På fredag den 25 oktober hade vi en svensk kostrådgivare och kock som gäst i vår RUA1 kurs. Anna-Karin Mellblom, som nu bor i Finland, har jobbat som kostrådgivare i två år och hon ville berätta oss hur viktigt det är att äta hälsosamt.
Esittelykierroksella saimme kertoa, missä kaupungeissa Ruotsissa olemme käyneet. Kuten arvata saattaa, tuli Tukholmaa toistettua enemmän kuin tarpeeksi. Mellblom esitteli meille itsensä riikinruotsin korostuksellaan. Hän on kotoisin Malmöstä, Ruotsin eteläkärjestä. Mellblom kertoi, että siellä ruokakulttuuri on erittäin kansainvälistä. Suomessa hän kaipaa ruotsalaisia perinneruokia ja kunnon uuden vuoden ateriaa. Helsingissä hän on työskennellyt esimerkiksi Pos 3 -ravintolassa. Afrikassakin asunut Mellblom päätyi Suomeen rakkauden perässä.
Så småningom övergick vi till vårt huvudtema, alltså mat. Mellblom pratade om hur kroppen får energi och vilken mat är rik på energi. Utan mat har en människa ingen kraft, men man måste också äta rätt för att orka.
Mellblom ei unohtanut kysyä, mitä söimme aamupalaksi. Se on yksi päivän tärkeimmistä aterioista. Mellblom oli tuonut mukanaan hedelmiä ja vihanneksia, ja me kävimme läpi niiden vaikutuksia kehoon. Hän kertoi myös pahoista energianlähteistä, joihin nuoret usein turvautuvat – energiajuomista. Niissä piristäviä aineita on yksinkertaisesti liikaa. Energiajuomien lipittäminen pitäisi viimein loppua. Mellblom tarjosi hätään ratkaisun:
Man kan laga en supersmoothie själv hemma. Av banan, jordgubbar, frisk pressat citronsaft och ananasjuice får man ett gott mellanmål. I lektionen lagade vi en smoothie tillsammans med Mellblom och den piggade oss upp. Smoothien var överraskande god. Hälsosamt kan vara lätt.
Pelkkä luento huonoista ruokatottumuksista ei olisi ollut läheskään yhtä kiinnostava. Ruoasta puhumisen sijaan sitä voi tehdä.
> Roosa Joensuu, toimittajatiimin jäsen
> KUVAT Katri Attola, valokuvaustiimn jäsen