9. luukku
RESEPTI
Jouluinen uunijäätelö 1-4 henkilölle (riippuu paljon jaksaa syödä)
Pohja:
1 muna
0,5 dl sokeria
0.2 dl perunajauhoja
0,2 dl vehnäjauhoja
vajaa 1 tl leivinjauhetta
Täytteeksi:
vaniljajäätelöä
omena
pipareita (3 riittää)
kanelia
Marenki:
2 munanvalkuaista
Tee näin:
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Sekoita muna ja sokeri vahvaksi vaaleaksi vaahdoksi.
- Sekoita jauhot keskenään, siivilöi vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
- Ota pelti ja leivinpaperia. Kaada taikina keskelle leivinpaperia (se yleensä leviää itsestään). Tässä vaiheessa voit myös viipaloida omenan ja laittaa viipaleet samalla pellille taikinan ympärille (ei ole tarkoitus sekoittua taikinaan).
- Paista uunin keskitasolla n. 12 minuuttia.
- Kun taikina vaikuttaa kiinteältä (ei tartu tikkuun jos seivästät sen), ota pois uunista ja anna jäähtyä hetki.
- Laita uuni lämpeämään 250 asteeseen (muuten joutuu olemaan uunissa liian kauan ja jäätelö alkaa sulamaan).
- Vatkaa kaksi munavalkuaista kovaksi vaahdoksi (jos käännät kulhon ylösalaisin se ei putoa).
- Laita jäähtyneen pohjan päälle kuutioitua jäätelöä (tai lusikoitua, ei sillä väliä), omenaviipaleet sekä murustettuja pipareita ja ripottele kanelia päälle.
- Peitä kaikki marengilla.
- Laita uunin ylimmälle tasolle 250 asteeseen muutamaksi minuutiksi, niin että marengin päät alkavat ruskettua.
- Ota uunista, tarjoile heti! (Muuten jäätelö ehtii alkaa sulamaan.)
KUVA JA TEKSTI Jenni Tanska