Vuoden Tossu 2019 Maria Pusa kehitti ydinturvallisuuslaskentaan liittyvän algoritmin

Torkkelissa seppelöidään perinteisesti joka vuosi yksi entinen opiskelija Vuoden Tossuksi. Tänä vuonna tittelin sai matemaatikko Maria Pusa, joka on tehnyt muun muassa merkittävää kansainvälistä työtä ydinturvallisuuden parissa. Maria kruunattiin Aino Tillosen suunnittelemalla, geometrisistä kuvioista muodostuvalla pahvikruunulla.

Maria kertoi hyvin inspiroivan tarinan opiskelu- ja urapolustaan. Taiteilijan ammatista haaveillut nuori tyttö oli ollut aivan onnessaan päästessään Helsinkiin kuvataidelukioon, mutta lukion aikana ennen niin mukava harrastus alkoikin tuntua yllättäen raskaalta. Taiteen parissa tuskailua saattoi paeta matematiikan avulla, joka puolestaan tuntui Marialle helpolta ja hauskalta. Tämä saattaa kuulostaa yllättävältä monesta nykyisestä tossusta.

Lukion jälkeen Maria innostui lähtemään opiskelemaan matematiikkaa Teknilliseen korkeakouluun eli nykyiseen Aalto-yliopistoon. Harppaus lukion pitkästä matematiikasta korkeakoulun matematiikkaan oli kuitenkin valtava. Maria alkoi harkita opiskelualan vaihtoa ja hakikin sisustusarkkitehdiksi, muttei tullut hyväksytyksi. Maria kuitenkin löysi uutta jaksamista matematiikan opiskeluun silloisen poikaystävän – nykyisen aviomiehen – avulla ja valmistui kuin valmistuikin. Valmistumisensa jälkeen Maria työskenteli ydinturvallisuuden laskentamenetelmiä kehittävässä kansainvälisessä työryhmässä ja teki myös väitöskirjansa ydinturvallisuuteen liittyvästä aiheesta. 

Maria teki merkittävän löydön urallaan. Hän onnistui luomaan algoritmin, jota käytetään nykyään yleisesti ydinvoimaloissa turvallisuusanalyyseissä. Löytö toi mukanaan kansainvälistä tunnustusta, ja Maria oli omien sanojensa mukaan “melko tunnettu [ydinturvallisuuteen liittyvissä] epävarmuuspiireissä”. Näin suuri löytö vei kuitenkin jonkin verran jännitystä ydinturvallisuusalalta, ja Maria päätti vaihtaa työpaikkaa. Ulkomailta töitä tarjottiin jatkuvasti, mutta Maria jäi mieluummin Suomeen perheensä luokse ja sai myöhemmin töitä nykyisestä työpaikastaan, konsultointiyritys Fourkindistä. Data science consultantina Maria on luonut algoritmeja muun muassa Kittilän lentokentälle suunnittelemaan lentokoneiden liikkeitä ja muuta lentokentän liikennettä. 

Maria kertoo lukio-opintojensa loppuvaiheessa toivoneensa tulevalta uraltaan muun muassa, ettei siihen liittyisi englanti eivätkä tietokoneet. Urapolullaan hän on kuitenkin päätynyt käyttämään paljon juuri näitä ja muistuttaakin nykyisiä opiskelijoita siitä, ettemme voi tietää, millaisia työpaikkoja maailmasta löytyy esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua. 

Lukiovuosia Torkkelissa Maria muistelee lämmöllä. Pieneltä paikkakunnalta Helsinkiin tullut Maria sai aloittaa alusta yhdessä monien muiden samanhenkisten ihmisten kanssa. Hän sanoo saaneensa täältä evääksi elämään muun muassa avoimen mielen. Matematiikasta täyttyvän työpäivän jälkeen hän kertoo rentoutuvansa mielellään tunteikkaiden saippuaoopperoiden parissa, ja värikäs sisustaminen ja meikkaaminen ovat pysyneet hänelle tärkeinä harrastuksina.

TEKSTI Johanna Piira
KUVAT Sara Eskelinen