Paniikki palasi Kallioon

Menestysnäytelmä Paniikkia on esitetty ympäri Suomea siitä lähtien, kun Mika Myllyaho kirjoitti sen vuonna 2005 Ryhmäteatterille. Nyt, valloitettuaan yleisön sydämet monilla eri lavoilla ja monilla eri kielilläkin, se palasi kotikulmilleen Helsinkiin. Täysin vapaaehtoisvoimin jo vuodesta 1959 toimineessa Teatteri Kultsassa voi nähdä Jorma Tapolan ohjaaman Paniikin, jonka pääosissa – tai oikeastaan ainoissa osissa – nähdään Jalmari Jalonen, Jouni Puumalainen ja Nestori Välitalo. Paniikki käsittelee nimensä mukaisesti nykymiesten tunteita, erityisesti niitä vähän ikävämpiä.

Teatteri Kultsaan saapuminen on jo pieni elämys itsessään: se sijaitsee maan alla Katri Valan puiston väestönsuojassa, Hämeentien kupeessa. Tunnelma on kotoisa ja lempeä, kun astelee sisään väreillä valaistuun aulaan kallioon louhittua käytävää pitkin. Vielä jännittävämpää on toki se, mitä näkee ja kokee istuttuaan katsomoon.

Näytelmässä pysytään koko ajan yhdessä tilassa ja siinä esiintyy kolme henkilöhahmoa. Haastavasta asetelmasta huolimatta näytelmää oli viihdyttävää seurata ja miellyttävää katsella: lavastus sekä valon ja äänen käyttö oli onnistunutta ja toi sopivasti vaihtelua miljööseen. Hahmot olivat mielenkiintoisia ja puvustuksella tuotiin niiden piirteitä hauskasti esiin.

Vaikka näytelmän kohderyhmänä ei varsinaisesti ole nuoriso, ymmärsimme me lukiolaisetkin, mitä näytelmässä ajettiin takaa. Hahmojen kamppailu tunnelukkojensa, itsetuntemuksensa ja ihmissuhteidensa kanssa antaa tarttumapintaa. Samanlaista painimista tapahtuu varmasti jokaisen pääkopassa, oli sitten vanha tai nuori. Tuo tärkeä aihe, tunteet, on hyvin yleismaailmallinen ja sitä käsitellään samaistuttavien hahmojen ja huumorin kautta. Teatterielämys onnistuu viihdyttämään eikä jätä yleisöä kylmäksi.

TEKSTI JA KUVA Tuuli Sipilä