20. luukku: Marmeladia
Marmeladia
Toukokuussa istutin jättiläiskurpitsan. Koko kesän kastelin, syksyllä leikkasin kurpitsan irti ja keitin siitä sosetta. Aroniat keräsin lokakuussa ennen tilhiä ja keitin mehuksi. Joulukuussa jalostin sadon marmeladeiksi.
Aineosat:
2 dl vettä
3 dl kurpitsasosetta tai aroniamehua
6 dl sokeria
2 rkl agar jauhetta (apteekista)
Pinnalle sokeria
Valmistusohje:
- Kattilaan vesi, mehu ja sokeri. Kuumenna.
- Agar-jauhe ripotellaan kiehuvaan nesteeseen koko ajan sekoittaen. Keitetään 2 minuuttia.
- Marmeladiliemi kaadetaan vuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla. Marmeladin annetaan kuivahtaa yön yli huoneen lämmössä.
- Jämähtänyt marmeladi otetaan vuoasta ja leikataan paloiksi. Palojen annetaan kuivua vielä muutama seuraavaan päivään.
- Kun marmeladien pinta ei tunnu enää kostealta, ne voi kieritellä sokerissa. Jos pinta ei ole kuivunut hyvin, sokeri sulaa. Marmeladit säilyvät parhaiten purkissa huoneenlämmössä kosteudelta suojassa.
Marmeladit sopivat myös vegaaneille, sillä reseptin hyytelöimisaine agar tehdään levästä.
Makeaa joulua!
Tomi Uusitalo, kuvataideopettaja