Vuoden 2014 psykologian opettaja Raija Anttila: “En olisi saanut tunnustusta, jos en olisi Torkkelin opettaja”

raijaVuoden psykologian opettajaksi valittiin tänä vuonna Torkkelin opettaja Raija Anttila. Kun valtakunnallisen yhdistyksen  ”Psykologianopettajat ry:n”  iltajuhlassa kuvailtiin valittua opettajaa, tippui Raijalta salaattihaarukka ja loksahti leuka.

”Olen ollut pitkään kyseisessä yhdistyksessä aktiivinen toimija, mikä tarkoittaa ideoita, keskustelua, tekstien kirjoittamista ja kommentointia. Lisäksi olen ollut mukana oppikirjatyössä ja muussakin osaamisen jakamisessa”, Raija kertoi, kun kysyin, miksi hän epäili tulleensa valituksi.

”En olisi saanut tätä tunnustusta, jos en olisi kuvataidelukion opettaja. Torkkeli sopii psykologian opettamiseen, sillä havaitseminen, tulkitseminen ja pohdinta kuuluvat kuvataidelukiolaisen arkeen”, Raija toteaa.

Sain idean haastatella Torkkelin omia opiskelijoita ja saada selville,  mitä he haluaisivat Raija Anttilalta kysyä:

Mitä psykologia on antanut sinulle? Miksi psykologia?

Psykologia on tapa jäsentää monitasoista psyykettä, ja se perustuu oikeaan tieteeseen. Samalla se on kuitenkin tavattoman elämänläheistä.

Kauanko olet opettanut psykologiaa?

Välissä on ollut vuosia, jolloin olen opettanut muutakin kuin psykologiaa, ja välillä olen työskennellyt lähinnä opinto-ohjaajana, mutta yhteensä olen toiminut opettajana noin 20 vuotta.

Onko vaikeaa opettaa kahdessa lukiossa samaan aikaan?

Se on toki työläämpi tapa ansaita elantonsa, varsinkin kun olen ollut jo niin monessa koulussa. Ja aina pitää miettiä miten motivoida opiskelijoita työskentelemään oman oppimisensa hyväksi. Olisin parempi opettaja, jos saisin olla vain yhdessä lukiossa.

TEKSTI Pauliina Nykänen, mediatiimi