19. luukku: Joulupukin monet kasvot

Monille suomalaisille sana joulupukki tuo mieleen vanhan valkopartaisen miehen, joka saapuu jouluaattona punaisessa nutussaan tuomaan lahjoja. Mutta meille niin tuttu joulupukki ei olekaan ainoa laatuaan – pukkeja on muitakin! Eri maissa joulupukeista käytetään eri nimityksiä, eivätkä nämä niin kutsut pukit edes jaa lahjoja samana päivänä. Keitä ovat nämä pukit ja ken on heistä se oikea?

 

Sinterklaas tai Saint Nicholas eli Pyhä Nikolaus

Etenkin Hollannissa mutta myös muissa saksankielisissä Euroopan maissa juhlitaan Pyhän Nikolauksen päivää 5.12.

Hollantiin Sinterklaas saapuu aina höyrylaivalla, minkä jälkeen hän kapuaa katoilla ja jakaa lahjoja apulaisensa Zwarte Pietin kanssa. Lahjat tuodaan savupiipuista lasten kenkiin tai sukkiin.

Sinterklaasin uskotaan olevan alkuaa historiallinen Pyhä Nikolaus. Piispana toiminut Nikolaus eli 300-luvulla Kreikassa, mikä tekee hänestä vähintäänkin yhden vanhimmista joulupukeista. Nikolauksesta kerrotaan monia legendoja ja hänet tunnetaan hyväntekijänä.

 

Father Christmas eli Isä Joulu

Isä Joulu on kotoisin Britanniasta. Alun perin hän ei tuonut lahjoja vaan vieraili perheissä joulun aikaan. Häntä luonnehdittiin iloiseksi ja hänen sanottiin pukeutuvan vihreisiin. Isä Joulusta on ensimmäinen maininta mahdollisesti 1400-luvun laulelmassa.

Kuuluisin hahmon esiintyminen on Charles Dickensin Joulukertomuksessa vuodelta 1843. Kirjassa hän tuo hilpeänä joulumieltä kansalle ja kuvituksessa hänellä on yllään vihreä takki.

Nykyisin Isä Joulu yhdistetään amerikkalaiseen Santa Clausiin eikä heidän välilleen tehdä enää eroa. Vihreä nuttu on vaihtunut punaiseen ja jouluaattona Isäkin tuo jo lahjoja.

 

Santa Claus

Santa Claus on mahdollisesti kehittynyt Sinterklaasista. Perinteiden uskotaan siirtyneen hollantilaisten siirtolaisten mukana Yhdysvaltoihin jo 1700-luvulla.

Vuonna 1821 julkaistiin Yhdysvalloissa runo vanhasta miehestä, joka istuu pororeessä ja jakaa lahjoja lapsille. Kaksi vuotta myöhemmin julkaistussa runossa puhuttiin jo savupiippuihin laskeutumisesta ja lahjasäkistä. Jälkimmäisessä kuvailtiin myös pukin ulkonäköä. Ensimmäiset nykyaikaiset pukkikuvat saatiin 1860-luvulla, kun sarjakuvapiirtäjä Thomas Nast julkaisi lehdessä piirroksensa.

Amerikkalaisten mukaan Santa Claus asuu Pohjoisnavalla. Hän on pukeutunut punaiseen, ja hänellä on valkoinen parta sekä reki, jota vetävät porot.

 

Näiden tunnetuimpien pukkien lisäksi löytyy muitakin. Tässä vielä muutamia:

Euroopan kirkon reformaation takia 1500–1600-luvuilla protestantit vaihtoivat lahjantuojaksi Pyhän Nikolauksen tilalle Kristus-lapsen (Christkindl). Lahjojenantamispäivää siirrettiin Jeesuksen syntymäpäivälle. Christkindl on enkelimäinen pieni lapsi, joka kilpailee suosiosta joulupukin kanssa etenkin Euroopan saksankielisissä maissa.

Pakkas-ukon Ded Morozin voi tavata Venäjällä ja Itä-Euroopassa. Hän kulkee hevosten vetämällä reellä Lumitytön kanssa ja tuo lahjoja uutenavuotena.

Befana on italialainen noita, joka etsii Jeesusta. Hän tuo lahjoja kaikille lapsille tammikuussa siinä toivossa, että joku lapsista olisi Jeesus.

Kreikassa juhlistetaan tammikuussa Basileios Suurta, 300-luvulla elänyttä piispaa, joka tuo lahjoja perheen lapsille.

Mikulás on Sinterklaasin kaltainen lahjojentuoja esimerkiksi Unkarissa. Häntä varten asetetaan ikkunalaudalle kenkä, johon hän voi laittaa lahjat.

Amerikasta jouluperinteet ovat kulkeutuneet taas takaisin Englannin kautta Eurooppaan. Näin on muodostunut nykyinen mielikuvamme joulupukista. Eri maat ovat osin säilyttäneet omia perinteisiä uskomuksiaan ja yhdistäneet niitä kaupalliseen pukkikulttuuriin. Viimeisenä muttei vähäisimpänä – se oikea suomalainen Joulupukki.

Joulupukin suomenkielinen nimi on luultavasti lähtöisin nuuttipukista. Vanhanajan nuuttipukki kiersi taloissa kerjäämässä juotavaa ja pelottelemassa lapsia. Myöhemmin pukki saattoi jakaa lahjoja kilteille lapsille ja risuja tuhmille. Meidän tuntemamme Joulupukki asuu Korvatunturilla ja lähtee aatonaattona reellään jakamaan lahjoja koko maailmaan.

Roosa Joensuu, abiturientti