Vierailu Kansallisarkistossa
Historian viidennellä kurssilla kävimme vierailulla Kansallisarkiston Rauhankadun toimipisteessä. Kansallisarkisto muodostaa yhdessä seitsemän maakunta-arkiston kanssa Suomen arkistolaitoksen. Arkistolaitoksen tehtävänä on varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilyminen sekä edistää niiden tutkimuskäyttöä.
Kansallisarkistosta voi löytää asiakirjoja keskiajasta nykypäivään ja taviksista julkkiksiin – vanhin asiakirja on kuningas Birgerin suojeluskirje Karjalan naisille vuodelta 1316. Myös osa Sibeliuksen yksityisarkistoa on taltioitu Kansallisarkistoon.
Yksityishenkilöiden arkistot sekä kirkonkirjat ovat erityisesti sukututkijoiden suosiossa. Yliopisto-opiskelijat sen sijaan kiinnostuvat usein valtion virastojen tai julkisuuden henkilöiden arkistoista. Kansallisarkiston tutkijasalit ovat kuitenkin avoimia kaikille. Kauniiseen rakennukseen pääsee myös tutustumaan vapaasti.
Jos tutkijasalin anti kuitenkin kiinnostaa, sisään voi mennä rauhassa varaamatta aikaa tai erityisemmin ilmoittamatta. Jotkin asiakirjat ovat salaisia. Asiakirjat tilataan tutkijasaliin etukäteen. Tässä kätevää tietoa Kansallisarkistossa ensi kertaa vierailevalle: (http://www.arkisto.fi/palvelut/ensi-kertaa-arkistossa)
Jos paikalle pääsy tuntuu vaikealta, arkistolaitos tarjoaa myös runsaasti verkkopalveluja:
- arkistojen portti ( http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Etusivu )
- astia-palvelu ( https://astia.narc.fi/astiaUi/ )
- digitaaliarkisto ( http://digi.narc.fi/digi/ )
Arkiston verkkosivuilta on löydettävissä myös runsaat määrät erilaista kuvamateriaalia, kaikki tosin hakusanojen takana.
Kansallisarkisto myös Facebookissa (https://www.facebook.com/pages/Kansallisarkisto/406186481994?fref=ts )
TEKSTI JA KUVAT Emma Kataja