9. Maa, meri, helvetti
Heli Vehkaperän työ “How colours can be” vuodelta 2007 on kankaasta tehty abstrakti taideteos. Teoksessa on viistossa olevia erivärisiä muotoja, ja se on hyvin yksinkertainen ja rauhallinen. Värit eivät ole harmoniassa keskenään, ja ne erottuvat hyvin selkeästi toisistaan. Teoksessa on käytetty eri punaisen sävyjä, murrettua ruskeaa, kirkkaan keltaista ja tummansinistä. Muodot on jaettu kolmeen eri riviin. Teos voisi kuvata esimerkiksi auringonlaskua, tunnetta tai paikkaa.
Heli Vehkaperä on tehnyt paljon abstrakteja teoksia. Hänen tuotantonsa on värikästä ja leikittelee erilaisilla muodoilla. Hän työskentelee maalaus, paperi- ja tekstiiliteosten parissa. “How colours can be” eroaa hänen muista teoksistaan erityisesti väreiltään. Muut Vehkaperän työt ovat väreiltään harmonisempia. Teos “How colours can be” on myös hänen muihin teoksiin verrattuna pelkistetympi. Yksinkertaisuus ja keskeneräisyys ovat hänen teoksissaan yhdistäviä tekijöitä.
Taiteellisessa työskentelyssä Vehkaperää kiinnostavat kuvan tuleminen näkyväksi sekä tekijän ja teoksen vuoropuhelu. Hänen työskentelyssään lähtökohtana on inhimillinen kokemus, maailmassa oleminen, epävarmuus ja keskeneräisyys sekä näiden sietäminen. Vehkaperän mielestä taiteen kuuluu kestää aikaa ja katseita. Vehkaperä on itse kuvaillut taideprosessiaan näin: “Taiteen tekemisessä ihminen paljastuu itselleen, näin voi käydä myös taidetta katsottaessa ja koettaessa.” Vehkaperän inspiraation lähteenä toimivat monet erilaiset musiikkigenret. Häntä inspiroivat myös useat nykytaiteilijat, joiden joukossa ovat esimerkiksi Cosima Von Bonin, Lady Mary Heilmann ja Mette Winckelmann. Erityisesti Lady Mary Heilmannin vaikutuksia voi nähdä tässä työssä.
Heli Vehkaperä (s.1976) on kotoisin Raahesta, ja nykyään hän asuu ja työskentelee Huittisissa. Vehkaperä on opiskellut esimerkiksi Limingan taidekoulussa ja suorittanut kandidaatin tutkinnon sekä maisterin tutkinnon Helsingin kuvataideakatemiassa ja maisterin tutkinnon Aalto-yliopistossa. Hänen merkittävimpiin saavutuksiinsa kuuluu taideteostensa saaminen HAMin taidemuseoon ja valtion kuvataidekokoelmiin.