3. Tarjolla lusikallinen sokeria ja hyppysellinen suolaa
Jani Leinosen teos Black Boxes (2008) on aamiaismuropaketteja, joiden päälle taiteilija on maalannut ja joille hän on antanut aivan uuden merkityksen. Helsingin kuvataidelukiossa on esillä neljä sarjan teosta. Yhden muropaketin teksti oli alun perin “Cap’n Crunch’s Swirled Berries”, jonka Leinonen on muuttanut “Pope Crunch’s Swirled Berries” -nimiseksi. Muropaketissa kuvattu merikapteeni on muutettu paaviksi, joka listaa erilaisia kyseenalaistettavia uskonnon arvoja, kuten “homoseksuaalisuus on syntiä”.
Toisessa paketissa Leinonen on muuttanut saman yrityksen tuottaman King Vitaman -murot King Witemaniksi, jossa maskotti on muutettu Ku Klux Klanin jäseneksi. Vaikka paavi ja KKK eivät edusta samaa asiaa, on aiheissa kuitenkin yhtäläisyyksiä. Tämä saa miettimään, onko yritysten taustalla ollut vaikutusta taiteilijan valitsemiin aiheisiin.
H-E-B-muropaketti puolestaan näyttää ottavan kantaa kodittomuuteen ja ihmisten haluttomuuteen auttaa. Ostoskassimaskotilla on nyt homeisia elintarvikkeita päässään ja ylipäätään likainen ulkomuoto. Teksti on muutettu anelemaan apua ja murot ovat kolikoita.
Monelle suomalaiselle tuttua Elovena-pakettia ei ole muokattu niin paljoa, jotta viesti saataisiin perille. Elovena-tytölle on annettu ase, ja vain lyhyt tekstinpätkä on muutettu viestiksi “Protecting the homeland”. Teoksessa tulee esiin sodankäynti ja ehkä vielä enemmän nationalismi, jota korostaa etenkin Elovenan asema suomalaisena tuotteena. Elovena on ainoa suomalainen paketti, ja muita sarjan tuotteita ei välttämättä ole edes saatavilla Suomesta.
Black Boxes -teos on laitettu esille neljään valkoiseen puiseen vitriinilaatikkoon, joiden keskellä teokset ikään kuin leijuvat. Pelkistetty ripustusmuoto antaa tilaa hyvin värikkäille ja moninaisille teoksille. Teosten järjestyksessä on otettu huomioon pakkausten alkuperäiset värit. Black Boxes -teoksen työt ovat seinällä siten, että kirkkaat ja voimakkaasti muotoillut paketit vuorottelevat väreiltään ja muodoiltaan hillitympien teosten kanssa. Teoksen oikean puolen työt painottuvat uskontoon. Vasemman puolen työt viittaavat yhteiskunnan ja yksilön suhteisiin kriittisesti yhteiskuntarakenteita kohtaan. Teoksen nimi viittaa teosten kantamiin aiheisiin.
Leinoselle yhteiskunnallinen vaikuttaminen on tärkeää. Hän muokkaa yleensä valmiita kuvia ja antaa niille uuden merkityksen. Näin taiteilija haastaa katsojaa lukemaan teosta tarkemmin ja huomaamaan vakavan aiheen esitettynä harmittoman näköisessä teoksessa. Nämä kuvat ovat usein juuri joitain kuuluisia kulutustuotteita, kuten tässäkin teoksessa muropaketteja. Leinosen mielestä taiteella on tehtävä vaikuttaa, minkä takia hän kuvaa taiteessaan todellisuutta. Hän haluaa näyttää maailman sellaisena kuin se on. Roskaruoan syönti ja yhteiskunnalliset aiheet ovat usein esillä Leinosen teoksissa, ja nämä luovat yllättävän syvyyden teoksiin.
Jani Leinonen (syntynyt Hyvinkäällä 1978) on tunnettu suomalainen taiteilija, joka käyttää teoksissaan usein poliittisia ja yhteiskunnallisia teemoja. Leinonen on luonut useita provokatiivisia teoksia uransa aikana, ja hän on tehnyt yhteistyötä eri taidegallerioiden ja museoiden kanssa ympäri maailmaa. Leinonen on valmistunut aikoinaan Torkkelista, joten siitä lisää ylpeyden aihetta. Jani Leinonen on ollut aikoinaan nuorin taiteilija, joka on pitänyt oman näyttelyn Kiasmassa. Jani Leinosen toiveisiin omalle uralleen kuuluu hänen teoksensa päätyminen piraattituotantoon Shanghaihin ja se, että hänen teoksensa varastettaisiin joskus museosta.