Pikku torkkelista stipendinäyttelyn pitäjäksi 

Jännitys liehui ilmassa, kun koulumme julisti 23.8.2023 Saimin Hakalan taidenäyttelyn “Alku ja Juuri” virallisesti avatuksi. Vieraat saivat nauttia Pommacia ja skoolasimme Saimille.

Tällaisena päivänä Saimi ja opettajat eivät voi olla muuta kuin ylpeitä nuoren taiteilijan hienoista teoksista. ‘’Mielenkiintoista nähdä töitä vaihteeksi näyttelyssä, se on harvinaista. Työt näkee usein yksittäisinä vedoksina eikä kokonaisuutena”, sanoo Saimi. 

Töissä näkyy toistuvia aiheita ja visuaalisia elementtejä, mutta ennen kaikkea teosten taustalla on halu kokeilla. Saimi on viime vuonna innostunut taidegrafiikan eri tekniikoista suuresti, ja töissä näkyy Saimin luovuus ja uteliaisuus erilaisten materiaalien käytössä ja sekoittamisessa. Näyttelyn nimi “Alku ja Juuri” kuvastaa töitä inspiroivia luontoaiheita ja viittaa töiden läpi toistuviin juurimaisiin kuvioihin. 

Näyttelyn teoksissa abstrakti ja esittävä kohtaavat erilaisissa luonnon ja orgaanisten muotojen innoittamissa kuvissa. 

Saimi kävi kaikki koulun taidegrafiikan kurssit, jolloin hän oppi laajasti erilaisia tekniikoita varsinaisesti innostui grafiikasta. Kurssien jälkeen hän alkoi etsiä inspiraatioita uusiin tekniikoihin netistä ja työskentelemään itsenäisesti. 

Näyttelyn kaikki työt ovat  taidegrafiikaa. Töissä käytettyjä tekniikoita ovat linoleikkaus, monotypia, mutta suurin osa on tehty kollagrafialla. 

Kollagrafia töissä Saimi on tehnyt vedostuslaatat pahvista ja muista pakkausmateriaaleista. Esimerkiksi leikaamalla auki maitopurkkeja ja käsitteleälä niitä erilaisilla tavoilla Saimi on saanut vedoksiin tuotua uniikkeja tekstuureja ja jälkiä. 

Juuri Torkkelin aloittaneina meitä kiinnosti kysyä Saimilta myös, millaisia vuodet Torkkelissa ovat olleet. Täällä opiskelu on sopinut hänelle hyvin. Monipuoliset taidekurssit ovat vahvistaneet lukio-opintojen sujuvuutta. Kun opiskelun ohella saa tehdä työtä, jota rakastaa, on enemmän motivaatiota suorittaa pakollisia kursseja. 

Saimi kertoo, että harrastaisi taidetta Torkkelista riippumatta. Hän kuitenkin kokee, että Torkkeli on antanut enemmän mahdollisuuksia ja että opetuksen taso taideaineissa on korkeampaa. 

Saimin näyttely on nähtävillä Aula-galleriassa 25.9. asti. TEKSTI Lumia Phillips ja Nova Virkkala
KUVAT Aikku Alatalo ja Malena Mäki-Rahkola