14. päivän iltaluukku: “Kumma listaus mutta odottava”

Juhuu ja joulu on taas! Tai no joulukuu, mutta klassinen joulun odotus! 

Seuraavaks lähtee listaus hyvistä joulunodotusjutuista.

Jaaa nyt se lähtee.

Okei nyt

LISTA!

(Lista on toteutettu “mitä mieleen tulee” järjestyksessä, ei siis mikään ykkösestä alimpaan -lista.)

1.

Painajainen ennen joulua

Tim Burtonin elokuva vuodelta -93, jossa yhdistyy musiikki ja vaha-animaatio. Fantasiaa ja kauhua. Maisemia ilman punaisia latoja, mutta toki täynnä lakkeja! Ah mikä odotuksen kultasuoni. 

2.

Tonttuovet

Jotkut muistavat pari talvea sitten hyggelehdet villinneet tonttuovet. On niiden comebackin aika. Ajatelkaa nyt, picture this:

Huone on tyhjä. Seinillä pari lehti- ja kuvaleikettä, sivelemässä kylmää sähkökriisin nuivaannuttamaa ilmaa. Yksi niistä putoaa. Lattialle. Yksin. Kun on tippunutkin yksin. Kuvajainen itkeskelee. Pistää soimaan Matti Järvisen Pieni sieni -kappaleen oikein rypeäkseen (kappaleen kuuluisi ehdottomasti olla omana kappaleenaan listalla, mutta ikävä kyllä listallamme on hyvin joulupainoitteiset kriteerit eikä Matti Järvinen täytä näitä sanoin määrittelemättömiä jouluraameja) yksinäisyydessään. Tuntuu tuttu kolea sanelematon viima. 

Se kietoo pienen paperileikkeen ytimiä hyrisyttävään syleilyynsä. Vaan ei! Hetkonen! Paperileikehän oli väärässä! Se on lämmin! Se on villainen! Hyh mutta surkean pieni.. Ei mutta… MUTTA SEHÄN ON TONTTU! Pieni tonttu on noussut uniltaan sillä välin kun asuntolan kansoitus on katsellut huonettaan ja joitain paperin paloja. Tonttu oli noussut pikaisesti pystyyn tehdäkseen pientä jaloittelua, mutta oli törmännyt hytkyvään paperiin. Hän oli nostanut sen pienten villalla peitettyjen kämmenensä varaan ja alkanut tiukasti analysoimaan sitä. Mitä se koski, ja miten se oli kehdannut tulla häiritsemään hänen valmiiksi hankalaa matkaansa.(Tämä tonttu on aika pieni, jos ette olleet panneet merkille due the pieni-sanan runsasta käyttöä.) (Ottakaamme huomioon, että puhumme jostain opiskelijan huoneistosta, ei se nyt herranjumala siisti ja helppokulkuinenkaan ole.)

Hm. Paperissa on luonnos tai piirustus. Jokin oletettavasti huumoria sisältävä juttu. Tonttu ei ymmärrä. Taittelee paperin ja pistää sen lanteiltaan roikkuvaan nyssäkkään. Ja jatkaa matkaansa, aamuverryttelyään. APUA MITÄ TAPAHTUU? MISTÄ TÄMÄ PIMEYS JOHTUU? Tonttu ja paperi olivat tuijotelleet niin kovin syvälle toistensa silmiin, että paperi oli hieman hämmentynyt ja hurmaantunut. Hämmennyksessään ja hurmaannuksessaan hän ei ollut tajunnut tontun liikeratoja. Nyt tonttu on nyreissään ja paperi/piirrustus/luonnos/kuvajainen/lehtileike/leikkele on kauhuissaan.

Ni että tonttuovia kehiin, tommonenki vois käydä.

3.

Radikaalien jouluteemaisten kuvien levitys

Printtaa tai piirrä pitkin kaupunkikuvaa jouluaiheita. Joulu on anteeksiannon aikaa tai ainakin näin kaikkialla väitetään, joten en uskoisi teoilla olevan juuri sanktioita.

4.

Ah, Torkkelin aiemmat joulukalenteriluukut

Torkkelilla on monen vuoden historia verkkolehden joulukalenterin kanssa, johon kannattaa todella tutustua! Sieltä löytyy nerokas viime vuoden JouluRäppi, joulusarjakuvia, kärpässienitekstejä, runoja, mediatiimin hetkiä, ah ja vaikka mitä. Itse asiassa neljännen listan otsikoksi voisi vaihtaa ”Kaivele menneitä”. Internetin syövereistä, sukukansioista ja vaikka mistä kokkikirjoista löytyy verrattomia joulumielen tuojia. 

Lista voisi jatkua vaikka ikuisuuksiin, mutta sitä varten on loput joulukalenterin luukut. Hyvää joulun odotusta, God jul vantär! Niin ja joulukuun 14:tä päivää!

Joulu mainittu tekstissä 14 kertaa.

Helka Indren