2. luukku: Intohimoisen piparileipurin vegaaninen taikina

Leipominen joulun tienoilla on minulle ja varmasti monelle muullekin tyypillinen
jouluperinne. Piparitaikina suoraan kaupasta hankittuna lienee melko yleistä
pipareiden leivontaan, muttei taikinan tekeminen omin käsinkään ole kovin vaikeaa! Olen
itse intohimoinen piparileipuri ja ajattelin jakaa lempireseptini teille joulukalenterin
lukijoille!

Taikina kannattaa tehdä vaikka edellisenä iltana, tällöin taikina ehtii maustua yön yli
jääkaapissa. Reseptin piparit ovat melko mausteisia, mutta mausteiden määrää voi
oman maun mukaan muutella tai jättää jonkin mausteen vaikka kokonaan pois.
Alkuperäinen resepti löytyy kirjasta Uusi ruutukokki (WSOY, 1999), mutta olen itse
sitä jonkin verran muokannut.

Vegaaninen piparkakkutaikina

Ainekset:
200 g leivontamargariinia
2 rkl kanelia
1 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
½ rkl inkiväärijauhetta
½ rkl jauhettua kaardemummaa
½ rkl jauhettua neilikkaa
3 dl sokeria
1 dl vettä
½ dl tummaa siirappia
2 tl ruokasoodaa
n. 1 l vehnäjauhoja

  1. Mittaa sokeri, vesi sekä siirappi pieneen kattilaan tai kasariin. Kiehauta
    korkealla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen. Seos on valmis kun se kiehuu tai
    kuplii hienoisesti. Tässä ei mene yleensä viittä minuuttia kauempaa.
  2. Kaada sokeri-siirappiseos margariinin ja mausteiden sekaan, sekoita. Tässä
    vaiheessa seoksen voi antaa jäähtyä hetken.
  3. Lisää joukkoon ruokasooda ja ala sekoittamaan taikinaan jauhoja vähän
    kerrallaan. Taikina on valmista, kun se alkaa irtoamaan kulhon reunoilta. Ei
    haittaa, vaikka taikina jäisi hieman löysäksi. Liian jauhoinen taikina repeää
    kaulitessa.
  4. Siirrä taikina jääkaappiisi mahtuvaan kulhoon ja peitä se esimerkiksi
    muovikelmulla. Jätä taikina jääkaappiin maustumaan vähintään muutamaksi
    tunniksi. Taikina säilyy jääkaapissa useita vuorokausia, eli piparit voi leipoa
    myöhemminkin.
  5. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Jauhota leivontataso. Mikäli piparitaikina on
    kiiltävää ja notkeaa, voi siihen tässä vaiheessa vielä lisätä jauhoja.
  6. Paista pipareita uunissa noin 4-9 minuutin ajan niiden paksuudesta riippuen.

Bonus!

Helppo ja nopea piparikuorrute valmistuu tilkasta vettä ja tomusokerista.
Halutessaan voi osan vedestä korvata sitruunamehulla ja sekaan voi lisätä myös
elintarvikeväriä

Hyvää joulunodotusta!

Kairi Kanerva