1. luukku: Joulustressi

Lapsena odotin joulua aina innolla. Aloin kuuntelemaan joulumusiikkia heti marraskuussa ja olin niin sanotulla joulufiiliksellä. Joulu oli jotain taianomaista. Oli jännittävää odottaa Joulupukkia ja seuraavana päivänä leikkiä uudella lelulla. Nykyään kammoksun joulun lähestymistä kuin mörköä. Joulu ei ole enää vain pipareita ja Lumiukkoa, vaan se on kiirettä ja odotuksia. Ehdinkö hankkia kivat lahjat kaikille? Onko jouluna tarjolla kaikille sopivaa ruokaa? Kuinka monta perheriitaa ehtii loman aikana syttyä?

Joulun tulon huomaa joskus jo lokakuussa, kun ensimmäiset joulukalenterit tulevat kauppoihin: “Ainiin, kohta on joulu. Pitää alkaa suunnittelemaan lahjoja sun muuta.” Lopulta miettiminen jää ihan viime tinkaan. Haluaisin joka joulu antaa kaikille jotain henkilökohtaista, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty ja sitten päädynkin hankkimaan kaikille jotain tuoksukynttilöitä. Paketeistakin tulee ihan rumia, ja joulukortin sijaan saajan nimi on kirjoitettu post-it-lappuun. Materian suuri määrä ahdistaa myös. Tuntuu naurettavalta, että meillä on kokonainen juhla omistettu kuluttamiselle. Onhan nykyään niitä aineettomiakin joululahjoja, mutta ei niistä kukaan pidä. 

Yritys saavuttaa kuuluisa joulutunnelma koituu usein omaksi kohtalokseen. Paineet saada aikaiseksi “täydellinen joulu” johtavat lähinnä perfektionismiin ja stressiin, jotka sitten pilaavat tunnelman. Stressi painaa päälle, ja palaneet piparit aiheuttavat jollakulla hermoromahduksen. Perheen ja sukulaisten kanssa yhdessäolo voi myös tuntua välillä rankalta. Joka kerta käydään samat keskustelut politiikasta ja vegaaniruuasta, ja rauhallinen ilta saattaa muuttua tappeluksi muutamassa minuutissa. Että hyvää joulurauhaa vaan kaikille.

Välillä mietin, miksi joulu on niin iso juttu. En ole esimerkiksi ikinä saanut harmaita hiuksia pääsiäisenä. Jeesus kuoli? Nojaa, syönpäs tässä pari suklaamunaa. Aika rentoa. Ehkä juuri joulun tärkeys ja kaikki siihen liittyvät perinteet saavat sen tuntumaan niin stressaavalta. Yhdestä jouluperinteestä tosin tykkään, ja se on joulukuusi. Pidän joulukuusesta, koska neulaset tuoksuvat hyvältä. Muovikuusi voitaisiin jättää kellariin.

Ines Saikku

Kuva Loviisa Kangas