15. luukku: “Eräänlainen reki…?”

Heip, viime jouluksi kirjoittelin Archie-sarjakuvista, jotka oikeastaan juhlivat 80. juhlavuottaan tänä vuonna! Ensimmäinen Archie-tarina esiintyi PEP Comics -lehden 22. numerossa joulukuussa 1941. Tällä kertaa kirjoitan eri aiheesta.

Piirtämässäni kuvassa ovat Doctor Who -sarjasta 12. Tohtori ja tämän kanssa matkustanut Bill Potts. Sarjan perinteenä oli pitkään tehdä jouluinen erikoisjakso, joten ajattelin sarjan hahmojen soveltuvan hyvin jouluteemaan. Viime vuosina joulujaksot on tosin korvattu uudenvuodenpäivän erikoisjaksoilla.

Jos et sarjaa tunne, Doctor Who on vuodesta 1963 asti tehty tieteisfiktiosarja (tarkemmin sanoen sarja kävi tauolla 1989–2005), joka kertoo Tohtorista – kehittyneestä aliensivilisaatiosta karanneesta matkaajasta, joka kykenee uudentamaan kehonsa kuoleman sijaan. Hän varasti aikoinaan korjaamolta hieman hajonneen mallin aikakonetta, jota ei osaa kunnolla lentää, ja lähti tutkimaan universumia ensin lapsenlapsensa Susanin, sittemmin muiden kanssa. Sarjassa seurataan Tohtorin ja tämän vaihtuvien “matkakumppanien” seikkailuja. 

Aluksena toimii tyypin 40 TARDIS, nykyään vanhentunut malli laajempaa aiemmin Tohtorin kotiplaneetalla tuotettua linjaa avaruusalus-aikakoneita. Se on tietoinen ja sisältä ulkokuortaan huomattavasti suurempi, jollei jopa loputon. TARDISin ulkokuoren naamiointijärjestelmä on jumittunut pysyvästi 1960-lukulaiseksi lontoolaiseksi poliisipuhelinkopiksi. Tohtorilla ei todellakaan ole riittävää tietotaitoa tai miehistöä sen oikeaoppiseen käyttöön…

Aiemmin mainitsemani uudentuminen on yksi niistä asioista, jotka ovat antaneet sarjan jatkua näin pitkään. Uudentuessaan Tohtorin kehon jokainen solu rakentuu uudelleen, luoden uuden kehon, uudet kasvot, jopa jokseenkin uuden luonteen. Hahmosta jäävät jäljelle enimmäkseen tämän muistot ja arvot. Uudentumisen ajatus luotiin alun perin käytännön syistä, sillä hahmon ensimmäinen näyttelijä William Hartnell ei kyennyt enää kuntonsa vuoksi näyttelemään roolia. Tarvittiin luonteva tapa korvata näyttelijä. Nykyään uudentuminen tapahtuu noin kolmen kauden jälkeen, ja tärkeää on näyttelijöiden luontevan korvaamisen lisäksi sarjan pitäminen tuoreena ja uuden tuntuisena.

Sarja osaa olla hauska, dramaattinen, pelottava, tunteellinen ja kaikkea väliltä. Ja kyllä, TARDIS on puhelinkoppi alun perin budjettisyistä.

Kahden vuoden päästä sarja täyttää 60 vuotta, jolloin sarjan vuonna 2005 takaisin tuonut Russell T. Davies palaa sarjan showrunnerin rooliin. Ensi vuonna julkaistaan kolme erikoisjaksoa, joista viimeisessä tämänhetkinen Tohtori (näyttelijä Jodie Whittaker) uudentuu hahmon seuraavaan ulkomuotoon.

Hyvää joulunodotusta! 

-Veeti A.
B^)

p.s. Jos kiinnostaa, sarjan katsomisen voi aloittaa muun muassa jaksoista 1×01 Rose, 5×01 The Eleventh Hour tai 10×01 The Pilot, tai hakea netistä lisää ehdotuksia 😉

Kaikki tähän asti tunnetut Tohtorit. Kuvalähde: https://www.doctorwho.tv/news/?article=the-doctors-join-immersive-west-end-show-time-fracture