Ainon lukuvinkki: Michael Cunninghamin “Koti maailman laidalla”

Kuva: Aino Kokkonen“Teksti on niin runsasta ja runollista, että se jättää minut sanattomaksi jokaisella lukukerralla”

Olen pienestä asti nauttinut lukemisesta ja pitänyt lähes kaikista lukemistani kirjoista. Kuitenkin joistakin teoksista jää pysyvä jälki, ja niitä huomaa miettivänsä päivästä toiseen, lukevansa niitä uudelleen ja uudelleen. Ja vaikka luulee jo tietävänsä hahmoista ja tapahtumista kaiken, on aina jokin yksityiskohta, jota ei ole ennen pitänyt merkittävänä, mutta yllättäen se saa rakastumaan kirjaan vielä enemmän.

Yhtenä keväisenä päivänä viime vuonna poikkesin kirjastoon kävelylenkillä. Tutkin kirjoja hetken ja olin jo lähtemässä pois, kun huomasin ilmaiskärryn oven vieressä. Silmäni osuivat heti kirjaan, jonka kannessa häilyi varjoisa mieshahmo ja makaava nainen.

Tämä kirja oli Michael Cunninghamin Koti maailman laidalla (1990). Se kertoo 70-luvun Ohion Clevelandissa asuvasta kahdesta pojasta, jotka unelmoivat Woodstockista ja rakastavat musiikkia. Lukiessa kannattaakin kuunnella luvuissa mainittuja hyviä ajan kappaleita ja bändejä.

Päähenkilöt Jonathan ja Bobby ovat ystäviä ja rakastavaisia. Jossain vaiheessa he kuitenkin erkanevat vain löytääkseen toisensa uudestaan New Yorkista, mutta nyt perheeseen kuuluu kolmaskin jäsen. Kirja kertoo rakkauden monimuotoisuudesta, valitusta perheestä ja ihmisen pohjattomasta yksinäisyydestä. Kirjan hahmojen sisältä löytyy riipaisevia murheita, mutta myös elämäniloa ja lämpöä.

Rakastan tätä romaania, sillä sen teksti on niin runsasta ja runollista, että se jättää minut sanattomaksi jokaisella lukukerralla. Välillä itken lukiessani ihan vain siksi, että sanat on järjestetty niin kauniiksi lauseiksi. Kirjassa ei ole paljon toimintaa, mutta sen aikana saa tutustua kaikkiin hahmoihin syvästi heidän näkökulmastaan kirjoitettujen lukujen avulla. Tämä kirja tuntuu kotoisalta, aidolta elämän sotkuisuuden kuvaukselta, johon haluan palata vielä monesti.

Aino Kokkonen

Osallistu lukuvinkkihaasteeseen kirjoittamalla jostain sinulle merkityksellisestä teoksesta!