TJ69 Torkkelissa: Jumal-abit juhlivat!

Odotusta ilmassa, juhlahumun täyteisiä huudahduksia! Kuin tonttujen toimesta on käytäville ja luokkien liitutauluille kouluun aamulla tullessa ilmaantunut erinäisiä piirroksia ja raapustuksia abien jumaluudesta. Mitä tapahtuu?

Lukion abiturientit, eli viimeisen vuoden opiskelijat, juhlistavat perinteisesti sataa viimeistä aamua tällä tavoin, huudellen erilaisia variaatioita lauseesta “Abi on jumala!” Tänä vuonna kuitenkin TJ100, eli “Tänään Jäljellä 100 aamua”, osui ikävästi abien etäjakson kohdalle, joten abien oppituntien loppumiseen on enää 69 aamuun, mitä juhlimme perjantaina 23.10. 

Perinnettä vietetään, jos ei kaikissa, niin ainakin melkein kaikissa Suomen lukioissa. Kaikilla on siihen sopivat omat käytäntönsä: puvut voivat olla lakanatoogia tai yöpukuja ja rekvisiittana pehmoleluja, abit voivat huutaa railakkaasti ja saatetaan sytytellä jopa abivaloja.

Torkkelissa traditioon kuuluvat ainakin abien asemaa kuvastavat lakanatoogat, joihin panostaminen vaihtelee pikaisesta kääräisystä aina korujen tai muiden enemmän tai vähemmän itse loihdittujen asusteiden käyttöön. Tyhmäkin voisi arvata, että Torkkelissa asut saivat päitä kääntymään ja silmiä syttymään hymyyn. Kuulimme aamunavauksen kuulutuksena, ja luokissa opiskelevat saivat tuta abien voiman heidän rynnätessään luokkiin höykyyttämään oikeamielisesti nuorempia. Aamunavaukseen kuului klassinen abivala, joka kuuluu näin: 

Minä uskon abiin kaikkivaltiaaseen
Taiteen ja älyn luojaan ja Torkkelin kaikista ylimpään
Helsingin ainoaan boheemiin, meidän esikuvaamme
Joka sikisi silkasta luovuudesta, syntyi itse Picassosta
Kärsi Kallion lukion läsnäolon aikoina
Antoi kaikkensa, voitti ja palkittiin
Astui alas Sörnäisiin, nousi kolmantena vuonna kuolleista ja valmistuu kaiketi joskus
Ansaitsee ykkösten, kakkosten ja opettajien täyden ihailun 
Ja on aina tuleva tuomitsemaan muuta Torkkelin väkeä
Ja abin viisauteen, abin ehdottomaan täydellisyyteen, abin valtaan, ruokajonossa ohittamiseen
Teehuoneessa hyssyttelyyn ja iankaikkiseen mahtiin.

Kyseiseen abivalaan ei ole paljoa lisätävää, sillä sen lukija saa täydellä varmuudella kuvan päivän asetelmasta. Tänään heillä on lupa möykätä, juhlia, tehdä mitä vain kertoakseen koko maailmalle tai ainakin koululleen olevansa jumalan asemassa. Tämä on abien hetki, samannäköinen kuin vuosikurssinsa. Viimeinen hurraa ennen kirjoituksia, ennen lähtöä eteenpäin ja Teehuoneen parhaiden paikkojen  luovuttamista kakkosten haltuun abin valtikan mukana, lukion ravintoketjun huipulta lentoon lähtemistä.

Siis onnea abit! Nyt juhlimme teitä ja teidän tulevaa vapauttanne.

TEKSTI Liina Sivonen
KUVAT Mediatiimi