Miten lintujen kevät on sujunut?

Täällä lammen rannalla Tuusulan syrjäseuduilla kuuluu välillä paljon hälinää, kun autoja ajaa vierestä ohi, mutta se ei tunnu lintuja haittaavan. Moni eri vesilintu on jäänyt tänne asustamaan, kuten laulujoutsen, telkkä, haapana, nokikana sekä erikoisen näköinen mustakurkku-uikku. Mustakurkku-uikku on Suomessa erittäin uhanalainen lintulaji, joka viihtyy rehevillä järvillä ja lammilla. Kannan koko on noin 1 500–3 300 paria, ja Suomessa pesii 48 % EU:n kannasta.

Kaikilla on pesintä hieman eri vaiheessa: mustakurkku-uikkupariskunta ei ole vielä rakentanut pesää, toisin kuin laulujoutsen, joka on nyt hautomassa muniaan. Telkällä taas ovat poikaset jo hypänneet pesästä. Nyt ne kulkevat innokkaasti emon mukana, kun etsitään ruokaa lammelta.

Laulujoutsenpariskunnan elämä täällä vaikuttaa enimmäkseen rauhalliselta: toinen hautoo munia kärsivällisesti samalla kun toinen päivystää muutaman metrin päässä pesästä. Lammen muiden vesilintujen toimet eivät haittaa niitä, kunhan ne pysyvät riittävällä etäisyydellä niiden pesästä. Lammelle eksynyt liejukana uiskentelee lähettyvillä, mutta muistaa pitää turvavälin pesää tarkasti vartioivaan joutseneen. 

On kulunut jo jonkin verran aikaa, kun pesässä hautova joutsen yhtäkkiä nousee ylös. Ihmettelen hetken ja seuraan sen touhuja. Mitä se on oikein tekemässä? Tajuan, kun se levittää siipensä ja lähtee lentoon, että se ilmeisesti peitteli munat pesää ympäröivällä heinällä, jotta ne pysyisivät lämpiminä ja etteivät mahdolliset pesävarkaat huomaisi niitä heti. Pesä ei kuitenkaan jää kokonaan vartioimatta: toinen joutsen on edelleen lähietäisyydellä.

Laulujoutsenet ovat todellakin tarkkoja pesän turvallisuudesta sekä reviiristään. Lammella alkaa hirveä mekkala, kun toinen laulujoutsenpari lentää yli. Molemmat emot heiluttavat siipiään ja huutavat torvimaista lauluaan, joka kantautuu kauas. Viesti on selkeä: tänne ei ole muilla joutsenilla asiaa.

Pian kaikki on kuitenkin taas hyvin. Telkänpoikaset jatkavat ruokailuaan, ja mustakurkku-uikut torkkuvat lähellä kaislikkoa. Vaikka kevät on vähän myöhässä, täällä eletään leppoisasti sulassa sovussa ja odotetaan yhdessä kesän tuloa.

TEKSTI JA KUVAT Ulla Huttunen