18. luukku

“Kunpa olisi jo tammikuu ja tavallinen arki taas pyörisi.”
“En nyt millään jaksaisi joulua, on rankkaa jo muutenkin.”

Mitä ajatuksia tai mietteitä äskeiset toteamukset sinussa herättivät?

Joulunaika herättää meissä monissa tunnetusti helpotuksen, ilon ja onnen tunteita, sellainenhan joulu on. Haluan tänään muistuttaa meitä kaikkia juhlapyhiin eri lailla suhtautumisesta sekä erityisesti armollisuudesta itseämme ja muita kohtaan. Me kaikki ansaitsemme omanlaistamme lepoa sekä taukoa arkemme keskeltä.

Olen näinä kuluneina viikkoina kuunnellut ja kysellyt ihmisiltä, miten he suhtautuvat jouluun ja juhlapyhiin. Valtaosa vastaajista suhtautui ja koki joulunajan pääosin positiivisesti, mutta merkittävä osa koki joulun tavallista arkea kuormittavammaksi ajaksi tavalla tai toisella. Alla eri ihmisten anonyymeina antamia vastauksia kysyttyäni, mikä joulussa heille aiheuttaa ahdistusta tai haasteita. Vastauksissa korostui erityisesti perheen, läheisten, jouluruoan sekä lahjojen merkitys.

“Yksinäisyys. Kaikilla ei ole mitään paikkaa, minne mennä jouluna, ja joulu vietetään yksin kuin mikä tahansa muukin pyhäpäivä. Erityisesti yleensä ne vähäisetkin kaverit lähtevät jonnekin sukulaisille”

“Paineet nähdä sukulaisia.”

“Jouluostokset ahistaa ja ahistaa olla perheen kanssa.”

“Joulu tuntuu enemmän mulle surujuhlalta, käyn viemässä haudoille kynttilät ja muun ajan ikävöin.”

“Ja joulun jälkeen se vasta onkin kamalaa. Mulla ainakin iskee yksinäisyys ja joku ihme ahdistus, kun palaan perheen luota takaisin kotiin. Silloin sitä vasta joutuukin taistelemaan, ettei menisi itkuahmimiseksi. Se on ihan hirveä tunne.”

Kutsumme näitä vapaita viikkoja vuodenvaihteen tienoilla täysin syystäkin joululomaksi tai talvilomaksi. Kiireiden sekä tohinoiden keskeltä jäävät helposti omat voimavarat taka-alalle, vaikka jouluna niiden juuri kuuluisi olla kaiken keskiössä. Sen sijaan että pakottaisimme itsemme viettämään tapahtumarikkaan sekä toiminnallisen joulun, voisi paras joululahja ollakin henkäys ja pienempi tai suurempi lepotauko kaikkien kiireiden keskelle. Kysyin myös näiltä henkilöiltä neuvoa, miten he selviytyvät juhlapyhistä ylipäätään. Ylivoimaisesti suosituin neuvo kuului näin:

“Omien rajojen vetäminen. Ja niistä kiinni pitäminen.”

Vastaajat korostivat omien voimavarojensa tuntemista sekä armeliaisuutta yleisesti monissa kommenteissa. Itsensä kuunteleminen sekä kunnioittaminen ovat yksi rennomman ja mukavamman joulun tärkeimmistä avaimista.

Heräsin itse pohtimaan tätä aihetta jo aiemmin syksyllä, ja se palautui mieleeni muutama viikko sitten luettuani artikkelin joulunajan erilaisista vaikeuksista sekä ihmisten omista selviytymiskeinoista.  Haluan tällä tekstillä muistuttaa, ettei joulunaika ole aina pelkkää loistetta ja onnea jokaiselle, vaikka se siltä saattaakin ulospäin näyttää. Mikäli joulunaika tuntuu juuri sinulle olevan haastavaa aikaa syystä tai toisesta, laitan alle muutaman hyödyllisen linkin, joista voi olla apua. 🙂 Muistakaa kaikki levätä kunnolla sekä nauttia teille mieluisilla tavoilla ansaitusta ja toivottavasti odotetusta lomasta!

Levontäyteistä joulunodotusta ja tulevaa lomaa teille kaikille <3

Lila Puntila

Linkit

https://www.pokka.club/122781/ahdistava-joulu

https://mieli.fi/fi/joulu-ahdistaa-monia-jo-etuk%C3%A4teen
https://mieli.fi/fi/mielenterveys/itsetuntemus/tunteet