Näkemys aikuisuudesta

Näin kesän kynnyksellä moni lukiolainen päättää opintonsa ja valmistuu. Täysi-ikäisyys on saavutettu, mutta onko aikuisuus? Siitä voidaan olla montaa mieltä. Kävin haastattelemassa viisivuotiasta serkkuani Aavaa kuullakseni, mitä hänellä on sanottavana aikuisuudesta ja aikuisista.

Olen saapunut pitkän bussimatkan jälkeen vihdoin perille. Olen menossa tätini perheen luokse haastattelemaan viisivuotiasta serkkuani Aavaa. Minun ei tarvitse soittaa ovikelloa, sillä tarkat silmät huomaavat minut keittiön ikkunan läpi. Ovi tullaan avaamaan oitis. Juteltuani hetken tätini kanssa istun keittiön pöydän ääreen. Kyniä ja paperia tuodaan pöydälle, ja alamme Aavan kanssa piirtää. Kyselen samalla, millaisia aikuiset hänestä ovat.

Aavan mielestä on kivaa olla viisivuotias. Hän mainitsee myös täyttävänsä kohta kuusi ja kertoo perheensä tulevasta risteilystä Ruotsiin. Itse matkaa enemmän taitavat jännittää jäätelö ja pallomeri. Saamani vastaukset ovat lyhyitä ja ytimekkäitä. Suurin osa huomiosta suuntautuu piirustuspaperiin.

Yleisin juttu, jota aikuiset Aavan mielestä tekevät, on maksaminen. Kaikkialla ja kaikesta maksetaan. Aava mainitsee esimerkkinä työpaikat ja kaupat. Työpaikoilta tosin myös saadaan rahaa sen käyttämisen lisäksi. Kesken kaiken alkaa sataa lunta kevään tulosta huolimatta. Aava huomaa sen heti, vaikka istuu selkä ikkunaan päin. Ihmeellistä, miten hyvä huomiokyky pienillä lapsilla on.

Päätän seuraavaksi kysyä ulkonäköön liittyviä kysymyksiä: “Minkälaisia vaatteita aikuiset yleensä käyttävät?” On hetken hiljaisuus, kunnes saan vastauksen: “Mekkoja.” Entä millaisia eroja lasten ja aikuisten pukeutumisessa on? Aikuisten ja lasten vaatteet eroavat toisistaan siten, että aikuisten vaatteet ovat isompia, tietenkin. Aavaa naurattaa. Lisäksi saan tietää jokaisen aikuisen olevan satavuotias.

Piirustuksen ääriviivat ovat valmiit, ja on aika värittää se. Puhe kääntyy värien käyttöön myös pukeutumisessa. Aikuisten vaatteiden värin saan tietää kuin apteekin hyllyltä: ne ovat violetteja. Lasten vaatteiden väri sen sijaan on salaisuus. Siitä huolimatta Aava on sitä mieltä, että kaikki värit ovat aikuisille ja lapsille, ja hyvä niin.

Kuluneen neljänkymmenen minuutin aikana paperille on ilmestynyt minun ja Aavan yhteinen teos. Se esittää aikuista. Kuvassa aikuisella on punaiset hiukset, sydänkorvakorut, punavioletti mekko, valkoiset korkokengät ja sateenkaarilaukku. Lisäksi aikuisella on päässä kultainen kruunu, jossa on kymmenen sakaraa.

Ronja Metso