Entä jos siivottaisiin omat sotkut?

Ilmastoaktiivi Antero Vartia vieraili huhtikuun alussa Torkkelissa kertomassa uudesta säätiöstään, joka tähtää ilmastoa lämmittävien päästöjen vähentämiseen. Juhlasaliin pakkautui suuri joukko kuuntelemaan ja keskustelemaan Vartian ja Kompensäätiön ideoista ja mahdollisuuksista. Keskiviikkona 24.4. hän julkisti säätiönsä tavoitteet myös Helsingin yliopistolla suuressa tiedotustilaisuudessa.

“Pelkäämme vapaamatkustajia niin paljon, että olemme mieluummin itse vapaamatkustajia kuin tartumme toimeen.”

Antero Vartia, Vihreiden entinen kansanedustaja ja ravintola Löylyn toinen alkuperäinen omistaja ymmärsi, ettei ilmastonmuutosta estetä politiikalla. Siksi hän jätti eduskunnan ja myi oman osuutensa ravintolasta perustaakseen säätiön, jonka avulla voidaan saada tuulen suunta kääntymään ja ilmastonmuutos hillittyä. Vartian perustama Kompensäätiö (engl. Compensate) pyrkii siihen, että kuluttajan itsenäisillä valinnoilla pystytään kompensoimaan päästöjä, joita kestämätön elämäntapamme jatkuvasti aiheuttaa.

“Kuvitelkaa, että teillä on puisto, jonne heitätte roskan joka päivä. Pikkuhiljaa tilan täyttyessä roskasta alue menee pilalle ja vähitellen ymmärrätte, ettei asiaa korjata heittämällä puistoon roskaa vain joka toinen päivä. Näin toimimme ilmastonmuutoksen kanssa. Hiilidioksidin vähentäminen ei yksinkertaisesti riitä, vaan meidän täytyy imeä sitä pois ilmakehästä.”

Ilmasto muuttuu, koska hiilidioksidia on liikaa ilmakehässä. Pohdinta ei enää riitä, vaan päästöjen radikaali vähentäminen on yksiselitteisesti pienin asia, joka meidän jokaisen täytyy tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Ilmastonmuutos on aikamme vakavin uhka, ja kaikki, mitä nyt teemme tai tulemme tekemään, on turhaa, mikäli planeettamme Maa palaa karrelle. Uhka kuulostaa kuitenkin niin kaukaiselta, ettei yksilöiltä kannata odottaa riittävän mullistavaa asennemuutosta. Ilmastonmuutos on kuitenkin jo käynnissä, eikä näillä eväillä lämpenemiselle näy loppua. Puhutaan paljon siitä, että maailman tulee olla hiilineutraali vuonna 2040, mutta miksi odottaa vielä kaksi vuosikymmentä? Meillä on jo kiire, juna on jo lähdössä.

“Yhteiskuntamme ei toimisi, jos jokainen menisi ja rikkoisi naapurin ikkunan eikä joutuisi vastaamaan teoistaan. Saamme tehdä kuitenkin vapaasti asioita, jotka lisäävät hiilidioksidin määrää ilmakehässä, eikä kukaan kanna vastuuta”, totesi Vartia luennollaan. Jokainen meistä saa edistää ilmastonmuutosta piittaamatta kohtalokkaista seurauksista. Kaikki riippuu yksilöistä, koska päästöt syntyvät, kun yksilö kuluttaa. Valtion, yritysten ja politiikan muodostaman ketjun päässä on yksilö. Koko maailma etsii tahoa, joka tekisi ilmastonmuutokselle jotain, mutta kukaan ei tiedä mitä.  

Siksi Vartia perusti Kompensäätiön. Keskivertosuomalainen synnyttää 11 tonnia päästöä vuodessa, ja ollaksemme hiilinegatiivisia kuluttajia, tulisi jokaisen maksaa 220 € vuodessa. Kuulostaako paljolta? Päivittäin se tekisi noin 60 senttiä. Kuulostaako edelleen paljolta? Monista kuulostaa, ja siksi summa pyritään upottamaan yksilön jokapäiväiseen kulutukseen lisäämällä tuotteeseen kompensaatiomaksu. Jokainen asia, jonka kaupasta ostamme, on lisännyt hiilidioksidin määrää ilmakehässä, ja jollekin on maksettava, jotta se voidaan poistaa. Vartian perustama Kompensäätiö ei itse poista mitään vaan siirtää rahat lyhentämättömänä taholle, joka sen tekee.

Helpoin ja halvin tapa poistaa hiilen määrää ilmakehässä on istuttaa puita, mutta vielä ei ole keksitty tapaa sitoa tätä markkinatalouteen. Compensate auttaa ihmisiä siivoamaan jälkensä, jotta kaikki voisivat elää hiilinegatiivista elämää. Kahdellakymmenellä eurolla saa poistettua ilmakehästä tonnin hiilidioksidia. Hinnalla pyritään aina ylikompensoimaan eli muuttamaan maailmaa ensin hiilineutraaliksi, sitten hiilinegatiiviseksi. Kaikki on siis kiinni yksilön valinnoista. Jos kaadat mehulasin kotona, et odota että se siivoutuu itsestään. Siivoat sen itse tai palkkaat siivoojan, muttet odota, että se katoaa itsestään tai ilmaiseksi. Näin yksilöt kuitenkin toimivat ilmastonmuutoksen kanssa.

Voit vähentää lihansyöntiä tai lopettaa matkustamisen tai olla hankkimatta jälkeläisiä, mutta asennemuutos on ainoa, joka siivoaa hiilidioksidin ilmakehästämme. Tarvitaan jokin malli, jonka ihmiset tunnistavat luotettavaksi ja tietävät, että sillä tehdään hyvää. Tähän pitää keskittyä, kun puhutaan päästöistä. Jos on vapaus lentää New Yorkiin, pitää meille antaa myös vapaus kantaa vastuu siitä. Päästöjen kompensointi ei tarkoita sitä, että jatkossakaan ihmiset voisivat lennellä minne tahansa milloin huvittaa. Edelleen pitää kuluttaa harkitusti, mutta ainakin omat päästöt voi siivota vastuullisesti.

Kun vahinko jää näkymättömäksi, on helpompi käyttäytyä kestämättömästi. Ongelman korjaaminen ei ole ilmaista, vaan se maksaa, ja jos ei itse sitä tee, joku joutuu sen tekemään. Nyt pelkäämme vapaamatkustajia niin paljon, että olemme mieluummin itse vapaamatkustajia kuin tartumme toimeen. Loppupeleissä me kaikki joudumme maksamaan, koska maailmamme tuhoutuu ilmastonmuutoksen myötä. Ilmastonmuutos ei ole kiinni rahasta tai teknologiasta vaan siitä, ettei olla valmiita toimimaan. Siksi Compensate.

“Te olette se sukupolvi, joka sen muutoksen tekee. Olen varma siitä.”

Sinulla on nyt mahdollisuus kantaa vastuu. Kannatko?

compensate.com

TEKSTI JA KUVAT: Elsa Kallonen