Kurkistus matematiikan ja taiteen rajapintaan

Maanantaina 7.5 koulussamme vieraili Aalto-yliopiston opettaja Kirsi Peltonen. Hän piti ensin luennon taiteen ja matematiikan rajapinnasta, minkä jälkeen torkkelilaiset pääsivät osallistumaan pajatoimintaan.

Kirsi kertoi luennollaan, että Aalto-yliopistossa pidetään kursseja, jotka liittyvät kyseiseen aiheeseen. Kurssilla käsitellään matematiikkaa tutkimuksellisesti, ja sen aikana tehdään visuaalisesti näyttävä lopputyö monialaisissa ryhmissä. Perinteisten työmateriaalien lisäksi on myös mahdollisuus käyttää esimerkiksi tekstiilejä. Erilaisten työtapojen käytön kurssilla mahdollistaa Aalto-yliopiston Design factory.

Viimeksi tällaisella kurssilla Aalto-yliopiston opiskelijoilla oli ainoastaan yksi kuukausi aikaa toteuttaa kyseinen lopputyö. Lopputöiden rakennusvaihe kesti kuitenkin vain muutaman päivän, sillä lopputyöt oli suunniteltu hyvin tarkasti. Lopputöiden lisäksi kurssilla tehtiin myös symmetrisiä kuvioita origamien avulla sekä harrastettiin kankaan värjäämistä. Kurssin lopputöitä pääsi tarkastelemaan tiedekeskus Heurekassa kesällä 2017. Tulevan kurssin lopputöitä on nähtävillä kesällä 2019 Espoon modernin taiteen museossa Emmassa .

Kirsin luennolla puhuttiin kurssin lisäksi myös hyberbolisesta geometriasta sekä siitä, kuinka insinöörit yrittävät kehittää taittelukuvioita mahdollisimman kestäviksi, jotta sen käyttö olisi
mahdollista esimerkiksi satelliiteissa ja lentokoneissa. Peltonen laittoi yleisöön
kiertämään fyysisiä esimerkkejä hyberbolisuudesta sekä taittelukuvioista ja niiden eri
käyttötarkoituksista.

Luennon jälkeen torkkelilaisilla oli mahdollisuus osallistua pajatoimintaan. Pajoissa teimme
taittelukuvioita kuten miuraa. Taittelukuvioiden lisäksi pajassa oli mahdollista luoda erilaisia
muotoja käyttäen pillejä sekä liitoskappaleita apuna.

Luento sekä paja olivat molemmat hyvin avartavia kokemuksia, ja ne antoivat aivan
uudenlaista näkökulmaa matematiikan ja taiteen rajapintaan. Vaikka luennon aihe kuulosti
aluksi monimutkaiselta, oli luento kuitenkin pidetty niin, että luennon asiat olivat
ymmärrettävissä, vaikka aiheeseen ei olisi aikaisemmin perehtynytkään.

TEKSTI Viivi Oksa
KUVAT Emily Pöyliö