“Ilmiön perässä Suomen kansallismuseossa: Kasvot 1918”
Itsenäisen Suomen historian kurssilla HI3 tutustuimme Kansallismuseossa Aalto-yliopiston lavastustaiteen opiskelijoiden valokuvanäyttelyyn, jonka aiheena on “Sisällissodan kasvot”. Ihmisten kohtalot sopivat hyvin ilmiöjaksoon ja pohdintoihin identiteetistä. Opiskelijat valitsivat kuvan, joka puhutteli eniten. Tässä kolme esimerkkiä.
Helmi: “Rouva Grönberg istuu mietteissään ja tutkii kukkasta käsissään. Saatuaan juuri tiedon tulevasta valkoisten hyökkäyksestä Tampereelle, hän ei vielä tiedä taistelun olevan ratkaiseva.
Kuva on herkän kaunis mutta painostava. Rauhallinen hetki ennen myrskyä. Tämä vahva jännite ja runollisuus kuvassa vetoaa.”
Helmi Häggman
Aurelia: “Valitsin kuvan kahdesta lapsisotilaasta, koska uskon vahvasti lasten suojeluun sekä jokaisen oikeuteen saada onnellinen ja turvallinen lapsuus ja koska lasten osuus on omasta mielestäni sodassa surullisin ja kauhein asia.
Kuvassa on kaksi punakaartilaistyttöä, ja kuvatekstissä kerrotaan, miten sodassa kuoli lähes 2000 alle 17-vuotiasta lasta. Tekstissä kerrotaan, miten valkoiset lapset nousivat vapaussodan legendoiksi ja sankareiksi, mutta hävinneet punaiset lapset vaipuivat unholaan ilman että kukaan muistaa heidän nimiään.”
Aurelia Marjanen
Olivia: “Valitsin näyttelystä ´Sisällissodan kasvot´henkilöksi Anni Mäkelän. Anni Mäkelä oli Viipurin merkinantokomppanian päällikkö. Muotokuvassa vetosi hänen katseensa, joka näyttää hieman epätoivoiselta ja väsyneeltä. Tämän voisi kuvitella heijastuvan sisällissodan raakuudesta ja sen julmuuksista.”
Olivia Lähteenmaa