Demokratiaa tutkimassa sateisena maanantaina
Lokakuisena maanantaina lähdimme ÄI4- ja HI3-kurssien opettajien Maarit Nopsasen ja Anne Mattssonin johdolla kohti Helsingin yliopiston tapahtumatilaa, Tiedekulmaa. Tiedekulma markkinoi itseään kaikille avoimeksi tieteen olohuoneeksi, jonne voi kuka tahansa mennä kuuntelemaan tai pitämään luentoja tai muuta ohjelmaa, työstämään ryhmätöitä tai ihan vain vapaasti tutustumaan tiloihin.
Meidän syymme lähteä maanantaina ulos sateiseen Helsinkiin kohti Tiedekulmaa oli silloin järjestetty Demokratian kriisi -tapahtuma. Pohjustuksena olimme saaneet tietää sen verran, että tapahtumassa olisi tarkoitus kuunnella demokratiaan liittyviä luentoja ja osallistua paikalla olevien asiantuntijoiden työpajoihin. Tapahtuma oli järjestetty jo aiemminkin erilaiselle yleisölle, mutta tällä kertaa fokuksessa olisimme kuulemma me nuoret ja meidän mielipiteemme. Saapuessamme Tiedekulmaan huomasin sen olevan mukavan vastaanottava ja lämminhenkinen ympäristö. Vaikka paikka ei ehkä erottunut kovinkaan paljoa katukuvasta, oli se sisältäpäin avara ja viihtyisä. Sisätilat olivat valoisat jopa harmaana syyspäivänä.
Asetuimme muistakin kouluista tulleiden opiskelijoiden tavoin istumaan tuoleille aulaan, joka aukesi eteemme heti astuttuamme ovista sisään. Tätä tilaa käytetään usein Tiedekulman tapahtumissa ja siihen mahtuukin noin 300 kävijää.
Tapahtuman alkuun meille esiteltiin kaikki tuona päivänä meitä varten paikalla olleet asiantuntijat: Anne Holli, Niilo Kauppi, Kristian Klockars, Katalin Miklóssy, Virpi Salojärvi sekä Hanna Wass.
Kukin asiantuntija esitteli vuorotellen itsensä ja tiivisti lyhyesti oman kiinnostuksenkohteensa ja suuntautumisensa demokratian kysymyksien parissa. Kun toinen keskittyi tutkimaan demokratiaa yksilön tasolla Suomessa, saattoi toinen pohtia asiaa eri perspektiivistä, esimerkiksi miettimällä demokratian toteutumista EU:ssa tai populismia Venezuelassa.
Yhteisen pohjustuksen jälkeen asiantuntijat jakaantuivat ympäri Tiedekulman tiloja. Saimme valita, keiden kolmen asiantuntijan pisteellä haluaisimme käydä. Aikaa jokaiselle keskustelulle oli 25 minuuttia, joka jäi lopulta liian lyhyen tuntuiseksi. Varsinkin ensimmäisellä pajalla opiskelijoilla kesti jokusen aikaa lämmetä ja uskaltautua keskustelemaan, joten maksimiaika saavutettiin nopeasti. Asiantuntijoiden käyttämät käsitteet tuntuivat menevän välillä yli hilseen, mikä saattoi myös nostaa kynnystä nuorilla puhumaan. Asiantuntijat paikkasivat mahdolliset hiljaiset hetket hyvin, sillä heillä riitti asiaa ja mielipiteitä aiheistaan.
Lopuksi keräännyimme vielä takaisin aulaan eli suureen puhetilaan kuuntelemaan asiantuntijoiden luentoa.
Demokratia on laaja aihe, ja jos sitä lähtee yksin tutkimaan kirjoista, voi ensi yrittämällä tulla helposti sormi suuhun. Täten olikin virkistävää päästä konkreettisesti ilman välikäsiä lähelle ihmisiä, jotka ovat omistautuneita asian tutkimiseen.
Tilaisuus oli kokonaisuudessaan miellyttävä ja antoisa. Suosittelen tutustumaan Tiedekulman tarjontaan heidän kotisivuillaan, sieltä löytyy paljon kaikkea eri makuun!
TEKSTI Jutta Paasinummi
KUVAT Valtteri Harakka ja Noora Ruotsalainen