Nuoria poliitikkoja koululla

Torkkelin kuntavaalipaneeli 28.3.2017 oli havainnollinen katsaus Helsingin kunnallispolitiikkaan. Ehdokkaita oli kaikista eduskuntapuolueista RKP:tä lukuun ottamatta, sekä lisäksi SKP:n Lauri Alhojärvi. Ehdokkaat olivat värikkäitä ja edustivat vahvasti puoluekantaansa, mikä teki tilaisuuden seuraamisesta kiinnostavaa ja helppoa. Jotkut ehdokkaista, kuten keskustan supliikkimies Antti Siika-Aho sekä KD:n Tuomas Auvinen, jäivät hyvin mieleen, kun taas toiset olivat enemmän taka-alalla.

Nuorten mielenterveys huolettaa

Keskustelussa paljon huomiota sai nuorten mielenterveystyö, joka kiinnosti myös yleisöä. Kaikki ehdokkaat näkivät aiheen ongelmana, joka kaipaa ripeästi ratkaisuja. Ehdokkaiden ratkaisuehdotukset olivat keskenään yhteneviä, ja niissä korostettiin ennaltaehkäisevää työtä ja matalan kynnyksen palvelujen luomista. Erityisesti tämän koki asiakseen Vasemmistoliiton Vera Sui. Lisäksi ehdokkaat kiinnittivät huomiota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten hyvinvointiin. Tämä korostus saattoi johtua siitä, että paneeli oli kuvataidelukiossa. Lisäksi torkkeleita kalasteltiin puhumalla kulttuurista ja Kalliosta, mutta kovin rankoin keinoin ei äänestäjiä yritetty värvätä.

Mielenterveystyön lisäksi yleisöä kiinnosti ehdotus joukkoliikenteen maksuttomuudesta, jota tosin kannattivat vain kristillisdemokraatit, vaikka muut puolueet toki ajoivat sen kehittämistä ja monipuolistamista – perussuomalaisia lukuun ottamatta. Yleisöstä nousi kysymys: “Pitäisikö äänestysikärajaa mielestäsi laskea?” Sitä kaikki perussuomalaisia lukuun ottamatta kannattivat. Ehdokkaat olivatkin huomattavan samanmielisiä monista kysymyksistä, ja erot oikeiston ja vasemmiston välillä näkyivät lähinnä ratkaisuehdotuksissa.  

 

Kohteliaat ehdokkaat

Suurta nokittelua ei ehdokkaiden välillä syntynyt, vaikka erityisesti perussuomalaisten Jarmo Keto yritti välillä provosoida heitoillaan. Tilaisuuden tunnelma oli Torkkelille tyypillisesti vastaanottavainen vasemmistovihreälle laidalle, ja monet erityisesti perussuomalaisten lausahduksista saivat osakseen kohteliasta huvittuneisuutta niin yleisön kuin toisten ehdokkaiden taholta. Sen sijaan keskustan Antti Siika-Ahon sutkautukset saivat yleisön nauramaan. Siika-Aho totesi esimerkiksi: “Huomaan olevani feministi juodessani punaviiniä ystäväni Rosa Meriläisen kanssa, mutta krapulassa mietin asian uusiksi.”

Vaalien pääteema SOTE-uudistus ei jostain syystä saanut huomiota. Kokoomuksen Tarik Ahsanullah kytki sentään teeman tulevaisuuden mielenterveyspalveluratkaisuihin. Kuten poliitikoilla yleensä, ehdokkailla tuntui olevan enemmän sanottavaa kuin aika antoi myöten, eikä lyhyessä paneelissa ehtinyt käydä läpi varsinkaan kaikkia yleisökysymyksiä. Parhaimmillaan kevyt mutta informatiivinen paneeli kuitenkin selvensi monelle kuulijalle puolueiden näkemyksiä ja kenties auttoi valitsemaan, mitä puoluetta, tai jopa ehdokasta, äänestää.

 

TEKSTI Hanne Pirilä, 2. vuoden opiskelija
PIIRROKSET piirustuksen ja maalauksen 1-kurssin opiskelijoita
KUVAT Anne Mattsson, historian ja yhteiskuntaopin opettaja