¡Hola y Adios! Hei ja hyvästi!

Espanjalaiset saapuivat keskiviikkoaamuna Helsinki–Vantaan lentokentälle. Kulttuurisokki mahtoi olla valtaisa. Espanjalaiset nuoret päätyivät lämpimästä ja sosiaalisesta Espanjasta kylmään ja kovaan Suomeen.hirsi

Suomalaisten tapoja tutkailtiin tarkasti. Suomalaiset olivat kuin alkuasukkaita mikroskoopin alla. Espanjalaiset kyseenalaistivat kaiken, ja suomalaiset oppivat näkemään arkensa uudessa valossa. Vaikka joku ei tuntisi itseään hirveän tyypilliseksi suomalaiseksi, pääsee jokainen huomaamaan sen puolen itsestään espanjalaisten rinnalla. Suomalainen joutui majoitustilanteessa pois mukavuusalueeltaan. Hän joutui ottamaan kontaktia uuteen ihmiseen. Epätoivon ja tuskan tunteita varmasti heräsi monella, mutta kaikesta selvittiin.

Sauna oli sekä espanjalaisille että suomalaisille erikoinen kokemus. Suomalaisen värjötellessä ylälauteella kylmissään, kun löylyä ei ole vielä päästy heittämään, espanjalainen yrittää kerätä rohkeuttaan astua ensimmäiselle lauteelle ja huohottaa, miten suomalaiset pystyvät olemaan tällaisessa kuumuudessa. Espanjalaisen vihdoin uskaltautuduttua ylimmälle lauteelle on kallista löylyaikaa mennyt jo liikaa hukkaan.

Kun ensimmäiset löylyt heitetään, suomalainen oravasulkee silmänsä nauttien. Sitten kuuluu saunaan kuulumaton ääni: KILJUNTAA! Espanjalainen älisee tuskissaan ja juoksee saunasta ulos. Suomalainen ei voi kuin vain nauraa katketakseen tällaiselle reaktiolle. Tässä vaiheessa espanjalainen haluaa oppia uuden sanan, “masokisti”, jota hän käyttää sen jälkeen kuvatakseen jokaista suomalaista. Harmissaaan espanjalainen toteaa, että helvetin täytyy olla kuin sauna. Suomalainen vain myhäilee, että helvetti on varmasti mahtava ja lämmin paikka.

Ruoka on espanjalaisille kaikki kaikessa. He järjestävät elämänsä sen ympärille. Heillä on tietyt odotukset, joten kaurapuuroa ja ruisleipää ei uskalla tarjota turhan montaa kertaa. Tällainen liika askeettisuus voi karkottaa heikoimmat sielut Suomesta nopeastikin. Espanjalaiset lähestyivät Torkkelin alkuasukkaita pelottomasti. He uskaltautuivat jopa pienen häijyn ukkelin Jallen puheille. Uuden kulttuurin tutkijat löysivät kyseisestä ylitorkkelista sellaisia puolia, joita monta vuotta Jallen opissa olleet eivät edes tienneet.

Espanjalaiset haastattelivat torkkelin asukkeja ja kirjasivat tulokset tarkasti muistiin. Monet suomalaisten tavat hämmentävät espanjalaista suuresti, kuten se, miksi suomalainen juo jäävettä ravintolassa, vaikka ulkona onkin “jäätävää” eli +5 astetta. Entä miten suomalainen voi olla niin hiljaa aina? Miten suomalainen ei hukkaa yhtään sekuntia ja nousee busseissa ja ratikoissa seisomaan jo ennen kuin ne ovat pysähtyneet kokonaan?Suomenlinna


Ohjeita tuleville espanjalaisten majoittajille:

1. Olkaa suomalaisia, mutta älkää liian suomalaisia!

2. Jos yrität puhua espanjalaisille, varaudu siihen, että keskustelu jatkuu pitkään. Kun suomalaiselle asia on jo selvä, espanjalainen haluaa kuulla sen vielä moneen kertaa ja monella eri tavalla ja vähän syvemmin. Jos aloittaa keskustelun heidän kanssaan, kannattaa pitää juomapullo käden etäisyydellä, sillä kurkun kuivuus voi yllättää kokemattoman suomalaisen.

3. Varaudu olemaan erittäin joustava, sillä espanjalaiset rakastavat elämistä jatkuvassa muutoksessa ja suunnitelmat muuttuvat jatkuvasti. Turhaa huolta ei kuitenkaan kannata kantaa, koska kaikki järjestyy aina loppujen lopuksi.lavalla

4. Espanjalaiset rakastavat juhlia. Suomalaisen pitää siis valmistautua järjestämään niitä ja pitämään niissä hauskaa.

5. Älä ota liikaa paineita: espanjalaisellasi tulee olemaan mahtava reissu!

Vierailut päättyivät hyvin, onnen kyyneliin, ja kaikki voivat myöntää oppineensa jotain uutta. Monen mielestä vierailu oli liian lyhyt. Kaikki saivat vierailusta kallisarvoisen kokemuksen ja varmasti myös ainutlaatuisen ystävän loppuelämäkseen.

TEKSTI Peppi-Lotta Saari
KUVAT Belén Padrón ja Henna Salo