17. luukku: 7,3 miljardia joulua

1Joulu lähestyy. Joulukuvastoja saapuu postilaatikkoihin, ja kynttilät valaisevat pimeneviä iltoja. Kaupoissa on taas kerran iso valikoima erilaisia joulukalentereita, myös jouluvalot alkavat yleistyä kodeissa ja pihamailla. Joulumieli valtaa sydämet.

Joulu on iloinen, lämmin ja yhteisöllinen perhejuhla, jolloin perhe, sukulaiset ja ystävät kokoontuvat yhteen. He laulavat joululauluja ja syövät maukasta jouluruokaa. Upeasti koristeltu joulukuusi luo tunnelmaa, kun lahjoja jaetaan ja availlaan. Lopuksi syödään pipareita ja leikitään uusilla leluilla. Mutta onko joulu oikeasti tällainen, ja miten eri-ikäiset sen kokevat?

Joulunvietto ja yhdessäolo ovat tärkeitä. Näin sanoivat myös haastattelemamme henkilöt. ”Jouluna saa viettää aikaa lähimmäistensä kanssa”, toteaa 14-vuotias Elli. ”Joulu keskeyttää talven pimeyden ja siihen liittyy mukavia perinteitä”, lisää 49-vuotias Outi.

2Entäpä jouluruoka ja -laulut?

”Emme syö laatikoita tai kinkkua, sen sijaan meillä on jouluruukku ja kalkkunaa”, kertoo Outi. 15-vuotias Mari jatkaa: ”Meillä on pieni kinkku ja kaksi kalkkunaa, koska joulupöydän ääreen meitä kokoontuu yhdeksän.”

Kaikilla ruoka ei kuitenkaan ole keskiössä. ”Käyn laulamassa kauneimpia joululauluja kirkossa. Lempilauluni on Sylvian joululaulu”, kertoo 84-vuotias Raili.

Joulukuusi on monille tärkeä osa joulua. Niinpä sen hankintaan saatetaan laittaa paljon rahaa, jopa satoja euroja. Kaikki eivät kuitenkaan tahdo aitoa kuusta, koska sen neulaset varisevat lattialle. Tekokuuset saattavat maksaa enemmän kuin aidot mutta voivat kestää vuosia. Muovikuusista ei kuitenkaan leviä jouluista tuoksua aidon kuusen tavoin. Myös joulukoristeet ovat keskeinen osa joulun viettoa.

Monille, varsinkin lapsille, tulee joulusta mieleen lahjojen saaminen. ”Ei kannata olla ilkeä Joulupukin kuullen, koska se vois sillon antaa mulle vähemmän lahjoja”, neuvoo 8-vuotias Lauri. Pienille lapsille on usein tärkeää saada monta pakettia.

Aikuisille lahjat eivät ole yleensä kuitenkaan niin tärkeitä. Nykyään on harvinaisempaa saada itse tehty joululahja, ja sen takia sellaista kannattaakin arvostaa. Joulupukin vierailu on iso osa perinteitä ja varsinkin lapsiperheissä Joulupukin saapumista odotetaan innolla.

3Vaikka joulu onkin perhejuhla, ei kaikilla silti ole läheisiä joiden kanssa sitä viettää. Varsinkin vanhat ihmiset joutuvat usein viettämään joulun yksin, useimmat vasten tahtoaan. Jouluna yksinäisyys korostuu, koska joka paikassa muistutetaan joulun olevan yhdessäolon aikaa. Se saattaa pahentaa yksinäisyyden tunnetta vielä entisestään ja aiheuttaa ahdistusta koko joulua kohtaan.

Nykyään yksinäisille onneksi järjestetään jouluisin yhä enemmän toimintaa. Esimerkiksi seurakunnat saattavat järjestää erilaisia aktiviteetteja, joissa on mahdollisuus tavata toisia ihmisiä ja tutustua heihin. Jotkut kuitenkin haluavat viettää joulunsa yksin ja tekevät silloin esimerkiksi töitä. Kaikille joulu ei vain ole yhtä tärkeä juhla kuin toisille.

”Koen joulun tärkeänä asiana, koska se on kulkenut kaikki vuodet mukana. Nykyään joulu on kuitenkin materialistisempi kuin ennen. Tarjolla on niin paljon joulukrääsää, että joulun perimmäinen tarkoitus, yhdessäolo, unohtuu. Siksi joulut olivatkin ennen aidompia ja ikimuistoisempia. Se saattoi kuitenkin johtua myös siitä, että olin silloin lapsi, joten mietin joulua enemmän”, kertoo Raili.

Tänä jouluna voisitkin siis miettiä, mitä joulu sinulle todellisuudessa merkitsee ja olla kiitollinen siitä mitä sinulla jo on. Sytytä kynttilä ja käperry sohvan nurkkaan kuuntelemaan joululauluja tai ole tekemättä mitään. Tämä on sinun joulusi, joten sinä päätät.

4TEKSTI JA KUVA Vera Haanpää ja Iris Kavén, 1. vuoden opiskelijoita