3. luukku: Laura Japanista

merii kurimasu

Suomessa joulu on perhejuhla, jota suunnitellaan viikkoja ja jonka vuoksi tarvotaan läpi pahimpien ruuhkien ja jonojen sekä poltetaan sormet pipareita leipoessa. Tähän on totuttu, eikä sitä siis sen enempää kummastella, mutta muualla maailmassa asiat ovat hyvinkin erilaisia.

Itse en ollut asiaa sen enempää ihmetellyt, kunnes host-perheen sisko kysyi, millaisen joulukakun haluaisin. Joulukakun? Siinä vaiheessa aloin miettimään, kuinka moni jouluun liittyvä itsestäänselvyys ei olekaan niin itsestään selvää täällä toisella puolella palloa. Päätin kysellä perheeltäni ja luokkalaisiltani, ja ilokseni kaikki olivat innokkaita vastaamaan.

Japanissa joulu ei ole niinkään uskonnollista vaan ilon ja rakkauden juhlintaa tai jopa tapa saada ihmiset ostamaan erilaisia hyödykkeitä juhlan nimissä. Monilla on töitä ja koulua jouluaattona.

Joulua mainostetaan paljolti pariskuntien juhlana, jolloin mennään ulos kumppanin kanssa ja annetaan tosilleen lahjat. Perheissä vanhemmat hankkivat lapsilleen lahjoja sen sijaan, että joulupukki toisi niitä kaikille. Kotona syödään normaalia ruokaa, joskin ehkä hieman suuremmalla budjetilla hankittua.

Isoin asia on joulukakku, josta kuulin jokaiselta, jolta kysyin joulusta. Yleisin versio joulukakusta on kermakakku, joka on koristeltu mansikoilla, kenties joulun värien mukaan, ja lapsiperheissä yleensä valitaan mainoslehtisistä kivoimman näköinen kakku.

Japanilainen joulutietämykseni on kaikki omien tähänastisten kokemusten sekä ystävien ja perheen kommenttien perusteella kirjattu muistiin, enkä väitä että kaikkialla Japanissa olisi samanlaista. Odotankin siis innolla uudenlaista kokemusta joulusta, vaikka kyllä sitä suomalaista jouluruokaa jääkin kaipaamaan.

Linkki hyvin yleisiin joulukakkuihin: http://www.lawson.co.jp/recommend/xmas2015/

TEKSTI Laura Alcaide, vaihto-opiskelijana Japanissa