Suunnistusta Roomassa uuden teknologian keinoin

artikkeliLokakuun viimeisellä viikolla lensi ryhmä koulumme opiskelijoita opintomatkalle Roomaan. Matka oli osa historian ja italian oppiaineiden yhteiskurssia. Valmistautuminen matkaan alkoi jo ensimmäisessä jaksossa, jolloin me kurssin 14 opiskelijaa kokoonnuimme kerran viikossa yhteen perehtymään kurssin teemoihin ja laatimaan niistä esityksiä, jotka pidettäisiin myöhemmin Roomassa. Luonnollisesti myös italian kielen suullisia taitoja harjoiteltiin, jotta kaikilla olisi hallussa ainakin keskeisimmät fraasit matkaa varten.

20151028_102820Keskeisessä osassa matkalle valmistautumissa oli myös tutustuminen koko opintomatkan ajan käytettävään Action Track -sovellukseen, joka perustuu siihen, että se paikantaa opiskelijan sijainnin ja antaa tälle kartalle rasteja, joissa tämän tulee käydä ja suorittaa tietyt tehtävät. Sovellus antoi meille kurssilaisille mahdollisuuden tutustua mielekkäällä tavalla Roomaan, sillä saatoimme liikkua kaupungissa tehtäviä tehdessä.

20151026_113120Viisi päivää kului kesäistä lämpöä hehkuvassa Roomassa eri kohteisiin ja niiden historiaan tutustuessa. Päivien ohjelma oli tiivis ja antoisa, ja ehdimme nähdä runsaasti kuuluisia paikkoja, kuten Colosseumin, antiikin aikaisen kaupungin Ostian rauniot, Forum Romanumin ja Vatikaanin sekä katakombit. Näissä nähtävyyksissä vierailemalla, opiskelijoiden kattavia esitelmiä kuuntelemalla sekä Action Track -tehtäviä tekemällä saimme oppia päivittäin valtavasti uutta antiikin Roomasta. Historiallinen ympäristö oli myös oma ainutlaatuinen lisänsä oppimiskokemukseen.

20151027_110101Kaikkein upeinta matkassa oli viehättävä ympäristö: Massiivisten antiikin aikaisten rakennusten kauneus veti sanattomaksi, ja niiden paljoudesta oli välillä tulla ähky. Historiaa huokuva kaupunki sai mielikuvituksen lentämään jatkuvasti, ja upean arkkitehtuurin ja rennon italialaisen tunnelman ympäröimänä olisi mielellään viettänyt vielä seuraavankin viikon. Viimeisen matkapäivän aamuna tunnelma oli haikea.

20151028_101112Reissusta jäi mieleen laajempi historian tietämys, uusia ystävyyssuhteita sekä valtavasti ihania muistoja. Vaikka italialaiset maisemat ovatkin jo väistyneet suomalaisen arjen tieltä, tulee matkan anti säilymään meissä pitkään.

20151026_105453TEKSTI: Lida Frydrychová, abiturientti
KUVAT: Elaine Banks