Torkkelilaiset kävivät hengittämässä elokuvailmaa

Joukko elokuvakurssilaisia kokoontui keskiviikkoaamuna Vallilan konepaja-alueen ytimessä. Tiilirakennusten, pakettiautojen ja varastohallien keskellä sijaitsee P. Mutasen elokuvakonepaja, elokuvakalustoa vuokraava yritys, joka kutsui ”16 mm:n elokuva” -kurssin opiskelijat tutustumaan tiloihinsa, nykyaikaiseen elokuvatuotantovälineistöön ja alan toimintaan.

Mutasen elokuvakonepaja oli ensimmäinen firma, joka sai vuokrattua toimitilat vanhoista VR:n halleista. Alussa hallit olivat pelkkää isoa tilaa, jota halkoivat junanraiteet. Nykyään hallit on sisustettu tyylikkäästi: varasto- ja verstastilat on jaettu vaneriseinäisiin huoneisiin, joiden muotokieli tuo mieleen itsessään vanhat filmipurkit ja varastolaatikot. Meitä kierrätettiin varastoissa ja kaluston testaushuoneissa. Vaikutuksen tekivät paitsi valtavat määrät kameroita ja tarpeistoa, myös se järjestelmällisyys, jolla kaikki on sijoitettu hyllyihin, naulakoihin ja laatikostoihin.

Opiskelijoita kiinnosti paljon alalle työllistyminen, ja harjoittelupaikoista kyseltiin jopa niin tarkasti, että saimme hyviä ohjeistuksia cv:n ja työhakemusten tekemiseen.
Aamupäivän aikana saimme tutustua lämminhenkiseen ja ammattimaiseen täyden palvelun elokuvakalustovuokraamoon. Anekdootit kuvaustilanteiden pelastamisesta ja kaluston erikoistuunauksista varmasti jäävät elävinä mieleen.

Opiskelijoiden mietteitä vierailun päätteeksi:
“Vaikutuksen tekivät kameroiden ja muun laitteiston valtava määrä, ennen kaikkea hinta ja laitteiston raskaus. Elokuvatuotantojen lähtökohdat ovat täysin erilaiset, jos tehdään satojentuhansien eurojen kameralla verrattuna pieniin ja halpoihin järkkäreihin tms. Siinä täytyy koko elokuva varmaan suunnitella aivan toisin. Ja tulee mieleen, kuinka helpolla voisi isossa tuotannossa säästää valtavan määrän rahaa, jos tyydyttäisiin vähän rosoisempaan kuvaan.”

“Ihan mieletöntä, että tänne voi tulla oppimaan kameramalleista ja niiden käytöstä ilmaiseksi. Muutenkin firman hyvä asiakaspalvelu teki vaikutuksen.”

“Olisi tosi kiinnostavaa päästä harjoittelijaksi Mutasen elokuvakonepajaan, haluaisin oppia lisää kameratekniikasta.”

“Ilmapiiri tuntuu tosi rennolta, tämä on varmasti tosi kiva duunipaikka.”

“Taiteilijat kuulemma saavat täältä sopuhintaan kalustoa lainaksi pieniä projekteja varten. Mitähän sitä voisi vielä joskus tehdä…?”

Teksti ja kuvat
Katja Särkkä, kuvataideopettaja