Klovnit hauskuuttivat koululla

Maanantaina 11. toukokuuta saimme Red Nose Clubin klovnit Miken (Tuukka Vasama) ja Zinin
(Timo Ruuskanen) vieraiksemme. Näyttämöllä nähtiin viihdyttävä ja osittain improvisoitu versio Kari Hotakaisen kirjasta Juoksuhaudantie. Kirja kertoo Matti Virtasesta, jonka perhe jättää hänet Matin lyötyä vaimoaan. Hän haluaa kuitenkin saada epätoivoisesti perheensä takaisin. Matti keksii hankkia rintamamiestalon hyvältä alueelta. Tästä asiat alkavat rullaamaan mielenkiintoisin kääntein. Kirjan keskeinen teema on mieheen kohdistuvat odotukset.

Idea esitykseen oli lähtenyt kirjan teemasta, kertoo toinen näyttelijöistä Timo Ruuskanen. Näyttelijät halusivat tehdä yhdessä jotakin ja heitä kiinnosti klovneina perheen ja työn yhdistäminen. “Juoksuhaudantien” aihe tuntui sopivalta, vaikkakin melko kärjistetyltä. Hotakaisen teoksissa käytetty kieli oli myös helppoa mukauttaa klovniesitykseen.

Joka esityksessä tarina on sama, mutta se, miten asiat tapahtuvat, vaihtelee. Se riippuu aina vähän yleisöstä ja paikasta. “Olisikohan noin 60 % valmista ja 40% improa”, Ruuskanen arvioi. Musiikki on myös isossa roolissa. Kirjassa Matti Virtanen kuuntelee vanhaa rokkia. Ruuskanen kertoo kuitenkin, että myös heille itselleen oli tärkeää lisätä rokkia esitykseen. Osa kappaleista, joita näyttelijät käyttivät, olivat kirjasta napattuja. Osa taas näyttelijöiden “omia biisejä”, jotka olivat hieman uudempia kuin kirjassa mainitut.

Torkkelin yleisö vaikutti nauttivan esityksestä, ja näyttelijät saivat yleisön hyvin mukaan. Näyttelijätkin kehuivat yleisöä: “Oli oikein hyvä yleisö. Selvästi taidetta ymmärtävä. Oli semmoinen keikkameininki.” Esitys on yleensäkin saanut hyvää palautetta. Itse Hotakainenkin on nähnyt esityksen, ja “hän on hyväksyntänsä antanut”, Ruuskanen naurahtaa.

TEKSTI Lotta Veirto
KUVAT Henna Salo
1. vuositason opiskelijoita