“Soita aina perään”, sanoo rekrytointiasiantuntija

YH2-taloustiedon oppitunnin vieraana 25.2. oli yrittäjä Kari Väänänen Sercado Groupista. Normitunnin sijaan vieras kertoi omasta polustaan työelämään ja työstään. Vaikka Kari kertoi vain itsestään ja kokemuksistaan, opin tänään enemmän kuin monilla muilla tunneilla!

kari_väänänen

Kari kertoi aluksi omista opinnoistaan ja päätymisestään rekrytointiyrittäjäksi. Hän korosti, kuinka mutkikasta oman suunnan löytäminen oli ollut. Sen jälkeen päästiin itse aiheeseen, josta kyllä huomasi, että tällä alueella vieraamme oli vahvoilla. Puhuttiin rekrytoinnista ja työnhakemisesta. Juuri tästä osuudesta sain itse paljon irti.

Itse olen jo saanut kesätyöpaikan, mutta se ei tarkoita, etteivät työnhakuvinkit olisi enää tervetulleita. Tulevaisuudessahan kaikki saattavat yllättävissäkin tilanteissa joutua etsimään itselleen uuden työn, joten on hyvä kertailla ja oppia uusia vinkkejä työn hakemiseen. Tilanteet muuttuvat, ja näin osaa ehkä myydä omaa osaamistaan johonkin, parhaimmillaan mieluiseen paikkaan turhia stressaamatta. Yksi parhaista vinkeistä oli, että työnantajalle soittaminen hakemuksen lähettämisen jälkeen on osoitus omasta aloitteellisuudesta. Kari antoi myös käytännön vinkin, jos tilanne jännittää. Kun soitat jollekulle, mieti mikä on pahinta, mitä voi tapahtua. Henkilö voi esimerkiksi sanoa, että et saanut paikkaa. Hän voi sanoa myös, että nyt ei ole aikaa puhua, mutta tunnin päästä olisi.

En koskaan ole kokenut erityistä intohimoa yrittäjäksi. Isäni on yrittäjä, joten olen saanut seurata sitä menoa vierestä. Vaikka tiedän, että isäni tekee oikeasti paljon töitä, tunnistin oman asenteeni siitä, mitä Kari sanoi. Hän lohkaisi: “En ole koskaan tykännyt termistä ’yrittäjä’. Ihan kuin muka vaan yrittäisi tehdä jotain,muttei koskaan tee oikeasti mitään.” Näin olen yrittäjyydestä usein ajatellut, sillä minulle on tärkeää tehdä työtä, jossa konkreettisesti saadaan jotain aikaiseksi. Siksi oli oikeasti kiinnostavaa kuulla yrittäjältä tämän oma kertomus työstään. Hän jakoi meille kaikille kuulijoille myös kirjan Taivas+Helvetti, jossa on lisää yrittäjätarinoita. Olen varma, että ne avartavat käsitystäni yrittäjyydestä – sekä pahassa että hyvässä.

TEKSTI Anniina Isokorpi
KUVAT Anne Mattsson