Torkkeli & Kallio – rakkaat viholliset yhteisyrityksessä: yhteiskuntaopin yrittäjyyskurssin (YH5) ja EatCheap-tiimin matka yrittäjyyteen

Kalliolla ja Torkkelilla on 2. jaksossa yhteinen yrittäjyyskurssi (YH5), joka pidettiin tänä vuonna Torkkelissa. Kurssi on erilainen kuin muut yhteiskuntaopin kurssit. Tunnit ovat koostuneet yrittäjävierailuista, yritykseen liittyvien veroasioiden käsittelystä ja tiimityöskentelystä.

anne-matsson

Heti kurssin alussa muodostettiin tiimit, jotka ovat kurssin aikana järjestäneet oppitunneille yrittäjävieraita ja kehitelleet omaa yritysideaansa. Opettajan vinkistä yksi tiimeistä lähti mukaan USA:n suurlähetystön järjestämään yrittäjyyskilpailuun. Joukkue kehitti idean mobiilisovelluksesta, joka auttaisi opiskelijoita suunnittelemaan halvan ja terveellisen ruokavalion. Idea EatCheap-sovelluksesta syntyi muutamaa päivää ennen kilpailun päättymispäivää, joten sovelluksen perusidea ja englanninkielinen teksti kirjoitettiin kasaan nopealla aikataululla. Tiimi pääsi kilpailussa semifinaalivaiheeseen, joka järjestettiin 6.11. Yhdysvaltain suurlähetystössä.

Kilpailupäivä alkoi märällä lumisateella ja tiukalla turvatarkastuksella. Tuomariston päätuomari kertoi ensin päivän kulusta. Aamupäivän kilpailussa oli mukana kuusi tiimiä, ja liikeideat vaihtelivat aina pienoisfiguurien maalaamisesta uudenlaisiin yhteisösovelluksiin. Esiintymisjärjestys arvottiin, ja ensimmäisenä liikeideansa pääsi esittelemään EatCheap-tiimi. Tiivistä ja hyvin suunniteltua pitchiä täydensivät visuaalisesti upea diaesitys ja opiskelijoiden epäterveellistä ruokavaliota havainnollistavat valmisruoat. Kolmen minuutin esityksen jälkeen tuomaristo esitti tiimille tiukkoja kysymyksiä sovelluksen toimintaan liittyvistä seikoista.

Ennen tulosten paljastamista jokainen tiimi sai suullista palautetta kaikilta tuomareilta. Helsingin alueen aamupäivän voittajaksi selviytyi lopulta golf-harjoittelu-sovellus. EatCheap-tiimi jäi yleisen palautteen jälkeen juttelemaan tuomareiden ja muiden kilpailijoiden kanssa. Ilmeisesti jatkoonpääsy oli jäänyt pienestä kiinni, sillä eräs tuomareista kehui ryhmän esitystä ja ideaa päivän parhaaksi, mutta toteutus oli vielä sen verran kesken, että jatkopaikka meni ohi. Kilpailuun osallistuminen oli kuitenkin positiivinen ja opettavainen kokemus, ja päivän aikana itse suurlähettiläs Bruce Oreck kävi koiransa kanssa tervehtimässä meitä!

TEKSTI Jenni Rantanen, Kallion lukion opiskelija
KUVA Anne Mattsson, historian ja yhteiskuntaopin opettaja