Vilkaisu väistötiloihin

Perjantaiaamuna entinen Länsi-Haagan lukio on autio. Tunnit ovat alkaneet ja koulussa on hiljaista. Käytävät ovat leveitä ja valtavista ikkunoista näkee sisäpihalle. Kesällä rakennuksessa tehtiin pintaremonttia, ja rakennustyömaa purettiin pihalta vasta pari viikkoa sitten. Nyt asvalttipiha on avoin. Maahan on piirretty hyppyruutuja ja tervapata-leikin rinki.web04

Tällä hetkellä rakennuksen toisessa kerroksessa Gymnasiet Svenska Normallyceum, tuttavallisemmin Norsen, jakaa tilat Brändo Gymnasiumin kanssa. Molemmilla lukiolla on omat luokkahuoneensa ja lukujärjestyksensä, näin kaaokselta ja sekasorrolta on vältytty. Lukiot ovat myös pitäneet omia tapahtumiaan normaalisti. Alakertaan ovat sijoittuneet Norsenin yläastelaiset.

Norsenin yläasteen rehtori Johannes Nygren vastasi hymyillen kysymyksiin, joita tilat ja koulu herättivät. Hän näytti jo tottuneen uuteen rakennukseen ja vaikutti tyytyväiseltä tiloihin. Meihin ensi vuonna evakuoituviin uteliaisiin kuvataidelukion opiskelijoihin hän suhtautui ystävällisesti.

Rehtori Nygren kertoi, että yläasteelle suurin muutos ovat olleet modernit tilat, sillä aiempi Unioninkadun rakennus on Helsingin vanhin koulurakennus, nyt jo 140 vuotta vanha. Lähes kaikki tavarat jätettiin vanhaan rakennukseen ja vain välttämättömät työvälineet tuotiin mukana.web00

Nygrenin mukaan yläastelaiset ovat jo tottuneet siihen, että samoissa tiloissa pyörii lukiolaisia. Yläasteen kohtalo ensi vuodelle on vielä auki, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan he jäävät vielä Länsi-Haagaan Torkkelin seuraksi. Yritin udella, järkyttyisivätkö oppilaat sinihiuksisista taideopiskelijoista, mutta rehtori uskoi heidän selviävän. Hän sanoikin, että jopa suomenkielisyys saattaa olla oppilaille jännittävämpää.

Koulun muuttaminen aivan eri puolelle Helsinkiä ei laskenut hakijamäärää. Rehtori ei myöskään usko, että muutto tuottaisi ongelmia yhdeksäsluokkalaisille, jotka miettivät eri vaihtoehtoja toiseen asteen opinnoissa. Aiemmin lukioon siirtyminen ei ole välttämättä tarkoittanut uutta koulua, mutta Norsenin lukion ja yläasteen tiet ovat nyt eroamassa lopullisesti. Lukio lähtee muualle ja yhdistyy Tölö Specialiseringsgymnasiumin kanssa.

Tieto yläasteen ensi vuodesta tulee syyskuussa. Silloin selviää, jäävätkö oppilaat meidän kanssamme Länsi-Haagaan. Evakkotilat ovat oivat ja rakennukseen mahtuu todistetusti useampi koulu yhtä aikaa. Vakavin kysymys taitaakin kuulua, missä on lähin Punnitse&Säästä.

TEKSTI Roosa Joensuu
KUVAT Loviisa Kangas