Erilaisuuden pelikenttä


Helsingin kuvataidelukiossa oli kahden lukuvuoden ajan (vuosina 201113) käynnissä Comenius-hanke “Nous sommes tous étrangers! / We are all strangers!” Mukana oli Helsingin kuvataidelukion lisäksi lukioita Italiasta, Portugalista, Ranskasta ja Turkista.

Comenius-hankkeeseen osallistuneiden opiskelijoidemme taideprojektina oli luoda nykytaidepelejä teemasta “Olemme kaikki muukalaisia”. Pariisin- ja Lissabonin-matkoilla opiskelijat tarkastelivat kaupunkia “muukalaisen silmin” ja keräsivät heitä kiinnostavaa materiaalia, jota he voisivat hyödyntää projektissaan myöhemmin. Matkojen aikana joillakin opiskelijoilla oli selkeä näkemys siitä, mitä he etsivät, toisilla ei. Kaikki olivat kuitenkin mukana avoimin mielin ja kamerat kuvasivat ahkerasti.

Taidepeli saattoi pohjata jo olemassa oleviin peliformaatteihin, esimerkiksi muisti- tai korttipeleihin, pop up -kirjoihin tai lautapeleihin. Uusia peli-ideoita oli myös mahdollista kehittää. Opiskelijoiden tehtävänä oli valita lähestymistapansa teemaan ja muokata se peliformaattiin. Kaikkia materiaaleja ja välineitä voitiin käyttää. Ideat hiottiin valmiiksi ja pelit toteutettiin matkojen jälkeen taidekursseilla.

> Tuttu Sillanpää, kuvataideopettaja

Pelikuvat
Juan CovarrubiasPelit
Ananya Tanttu
Jenny Lemmetty
Yan Ping Ma
Virpi Väinölä
Alvar Tallskog
Sofia Ståhle
Soile Kakko
Saana Volanen
Aada Eräsaari
Sanna Ahvo
Pinja Myllykoski
Lauriina Pernu
Petrus Louhio
Kemal Kocak
Noora Tanska
Emma Rantatalo