Maailmanloppua ei tullut, mutta se tulee vielä…

maailmanloppu

Miksi maailmanloppu on kiinnostava puheenaihe? Siksikö, että se kuulostaa lopulliselta? Oletko sinä sitoutumiskammoinen, joka ei halua mitään, mikä olisi lopullista? Mieti sitä ja lue totuus lopullisuudesta, joka meitä jokaista vaanii ympärillämme tälläkin hetkellä.

Aluksi helpotuksen huokaus: lopullista ei ollutkaan ns. maya-maailmanlopputeorian ennustus, jonka mukaan kaikki olisi ohi 21.12.2012.

Oikeasti päivämäärä olikin mayoille suuri juhlan päivä. Silloin heillä alkoi uusi aikakausi, jota olisi entisaikojen heimojen parissa juhlittu arvokkaasti rakentamalla suuria temppeleitä. Toisin kuin meidän Uutena Vuotenamme, jota juhlitaan railakkaasti sen koommin temppeleistä välittämättä.

Eikö maailmanlopun olisi pitänyt toteutua niin kuin oli luvattu, eikö lupaus aina ole lupaus? Suuret olivat odotukset, mutta mitään ei tapahtunut. Se varmasti harmittaa monia, eikö? Korjataan asia. Kyllä se maailmanloppu sieltä tulee, ihan varmasti.

Maailmankaikkeudessa on tekijöitä, jotka vaanivat vaarallisesti jokapäiväistä elämäämme ja uhkaavat nykyistä elintasoamme ja elämää rakkaalla planeetallamme. Monet asiat tuntuvat meistä itsestäänselvyyksiltä. Itsestäänselvyyksiä ei ole, joten sellaisten varaan ei saa tuudittautua.

Seuraavaksi erittelen ne tekijät, jotka maailmanlopun voisivat toteuttaa, joko salamannopeasti tai hitaasti kituen vuosien ja vuosituhansien saatossa.

Planeetta Maan tuhon sisäisenä tekijänä voidaan pitää ilmastonmuutosta. Teollistumisesta alkunsa saanut ilmaston kiihtyvä lämpeneminen on kaikkein akuutein mahdollinen syy Maan ekosysteemin ja ihmiskunnan tuhoutumiseen.

Ratkaisu ongelmaan saattaisi löytyä uuden teknologian kehityksestä ja uusiutuvista energianlähteistä, mutta niiden löytäminen ja kehittäminen vaativat poliittisia päätöksiä sekä politiikoilta ymmärrystä ja halua torjua mahdollinen ihmiskunnan maailmanloppu.

Jokainen meistä, myös sinä, voit omalta osaltasi kykyjesi mukaan suojella ympäristöämme ylikuormitukselta, vaikkapa lehden luettuasi laittamalla sen paperikierrätykseen eikä sekajätteisiin. Olethan torkkelilainen, joka suojelee ympäristöään?

Toinen uhka on ilmakehämme ja paljaan silmän ulottumattomissa. Asteroidi, joka meteoriittina iskeydyttyään maahan aiheuttaisi räjähdyksestä syntyvän paineaallon, tuhoaisi iskeytymisalueellaan rakennukset ja tappaisi kenties monia ihmisiä. Mereen iskeydyttyään se aiheuttaisi valtavan tsunamin ja näin upottaisi pahimmassa tapauksessa monia miljoonakaupunkeja alleen, tappaen kaupunkien asukkaat.

Kolmantena vaarana vaanii ilmiö, joka on joillekin uskon asia. Tarkoitan vieraan sivilisaation olioita, jotka tunnetaan myöskin nimellä Ufo. Ne saattavat hyökätä maahan, valloittavat sen, varastavat sen varannot ja ottavat ihmiskunnan panttivangikseen.

Tällaista hyökkäystä vastaan ihmiskunnalla on vain vähän keinoja puolustautua. Ufojen mahdolliseen vihamieliseen saapumiseen planeetallemme emme voi mitenkään valmistautua. Voimme vain toivoa, että ne tulisivat sittenkin ystävällisissä aikeissa rakentamaan uutta ulottuvuutta ihmiskunnalle.

Neljäs vaara löytyy ihmiskunnan valosta, auringosta. Miksi suurin ihmiskunnan elämää ylläpitävä voima voisi olla sille vaaraksi? Kyllä se vain voi. Aurinkomyrskyksi kutsuttu ilmiö saattaisi kaataa moderniin sähköenergiaan sitoutuneen ihmiskunnan rakenteen ja vaarantaisi elintasomme ja järjestelmämme.

Ja sitten se viides uhka. Hiljattain uutisaiheeksi on noussut uusi tekijä, jota pidetään pitkällä aikavälillä vaarallisimpana maailmanlopun, peräti maailmankaikkeuden lopun aiheuttajana.

Se on kuuluisa Higgsin bosoni, joka muodostaa, ei asuntojen hintojen noususta johtuvan, vaan avaruuteen syntyvän konkreettisen kuplan. Se olisi ikään kuin vaihtoehtoinen universumi.

Näistä monenkirjavista syistä on hyvä keskustella. Monia vaaroja voi itse torjua valinnoillaan. Oletetaan, että haluamme lastemme elävän planeetallamme vielä kuluvan vuosisadan jälkeen. Tässä on ilmastonmuutoksen ansiosta yksi deadline, joka on otettava vakavasti, muuten hukka meidät perii.

Ole kunnon torkkelilainen ja vapauta ihmiskunta turmiontiestä!

-Ajattele globaalisti, toimi paikallisesti!

teksti: Werner Enbom

kuva: Lenita Siponen

Comments are closed.