Seinäpiirustuksia

Ykkös- ja kakkosjaksossa yhden piirustuksen ja maalauksen 1-kurssin opiskelijat ovat tänä syksynä tutustuneet Vappu Rossin ja Jaakko Rönkön taiteessaan käyttämään seinäpiirtämiseen. Kurssien tavoitteina ovat olleet oman piirustusjäljen löytäminen ja kehittäminen sekä tilallinen työskentely.

Muun muassa hiilellä, liidulla ja lyijykynällä tehtäviä seinäpiirustuksia työstettiin ykkösjaksolla suoraan seinälle Pengerkadun Camera Aurean tiloissa. Perinteisestä luokkatilasta irtautuminen rentoutti monen piirtämään entistä vapaammin ja rohkaisi työskentelemään aikaisempaa suuremmassa mittakaavassa. Onnistuneet lopputulokset vakuuttivat myös Kallion kulttuuritoimijat, ja kakkosjaksolle seinäpiirustustilat saatiinkin koulun ulkopuolelta: Made in Kallion (Vaasankatu 14) ja Kulmahuoneen (Siltasaarenkatu 15) monenlaiseen kulttuuritoimintaan soveltuvista tiloista.

Kakkosjaksolla työskentely seinäpiirustusten parissa muotoutui yhä intensiivisemmäksi. Made in Kallion ja Kulmahuoneen omistajien toivomaa Kallio-teemaa on lähestytty monin tavoin. Kallion kiirettä piirrettiin metroasemilla. Rauhaa ja myös vilskettä löytyi Kinaporin palvelukeskuksen eläkeläisten päivätansseista. Päivän sarastus ikuistettiin aamukahvin ääressä Vaasankadun kahvilassa. 

Nyt työn alla ovat kurssin päätyöt, itse seinäpiirustukset, jotka kokoavat kaiken aikaisemmin opitun. Opiskelijoiden Kallio-tulkinnoissa tulee vilisemään muun muassa metrokäärmeitä, muotokuvia, kirkkoja, karhuja, bambeja, leffajulisteita, puita, piippuja ja savua. Seinäpiirustukset viimeistellään suoraan Made in Kallion ja Kulmahuoneen seinäpinnoille, ja ne tulevat osaksi Kallio Kipinöi -kaupunginosatapahtuman ohjelmaa.

To be continued.

> Veera Jalava, kuvataideopettaja