10. luukku: Lisää herkkuja! – Hetkiä ja kuvakulmia

10. luukku: Lisää herkkuja!

Piparitryffelit

Tarvikkeet:

  • 150 g pipareita
  • 200 g valkosuklaata
  • noin 100 g Philadelphia-tuorejuustoa
  • cocktailtikkuja
  • valitsemiasi koristeita

1. Murskaa piparit pieneksi muruksi, melkein jauheeksi. Voit tehdä tämän käsin, monitoimikoneella tms.

2. Lisää pipareiden joukkoon tuorejuusto ja sekoita ne yhteen käsin taikinaksi. Koostumuksen tulee olla sellainen, että siitä voi muotoilla palloja, jotka pysyvät kasassa: ei liian kostea eikä liian murumainen. Ole siis tarkka, kuinka paljon lisäät tuorejuustoa.

3. Muotoile haluamasi kokoisia palloja ja aseta ne leivinpaperilla päällystetylle alustalle.
Laita pallot pakkaseen 30 minuutiksi.

4. Sulata valkosuklaa mikrossa. Muista tarkkailla suklaata ja sekoittaa välillä, jotta koostumus pysyy hyvänä.

5. Tökkää cocktailtikku piparipalloon ja päällystä se sulaneella valkosuklaalla. Ole tarkka, että pallo pysyy tikussa ja että päällystät sen kaikkialta.

6. Aseta pallo takaisin alustalle ja koristele se esimerkiksi strösseleillä suklaan vielä ollessa sulaa.

7. Suklaan jähmetyttyä voit poistaa cocktailtikun ja peittää reiän koristeella.

1

Vegaaniset, pähkinättömät ja gluteenittomat joulu-kanelikeksit

3,5 dl gluteenitonta kaurajauhoa

1/2 tl ruokasoodaa

1/2 tl leivinjauhetta

1/2 tl suolaa

1,2 dl ruokosokeria

1 tl kanelia

2 tl vanilliinisokeria

0,5 dl kasvimaitoa (esim. soijamaitoa)

1,2 dl rypsiöljyä

1. Sekoita suuressa kipossa jauhot, ruokasooda, leivinjauhe, suola, ruokosokeri, kaneli ja vaniliinisokeri sekaisin.

2. Lisää kippoon lopuksi kasvimaito ja öljy ja sekoita, kunnes seos alkaa muodostua taikinan tapaiseksi.

3. Peitä kippo liinalla ja anna taikinan vetäytyä jääkaapissa 10 minuuttia.

4. Tämän jälkeen aseta uunipellille leivinpaperia ja ota ruokalusikalla palloja taikinasta. Pyörittele pallot sokeri-kaneli seoksessa ennen pellille laittoa.

5. Anna keksien olla vielä jääkaapissa noin 30 minuuttia.

6. Paista keksit 175 asteessa, 12–16min.

7

KUVAT JA TEKSTIT Lotta Veirto ja Henna Salo, mediatiimi