Vive le cinéma!

12 maata!

Kuvataidelukiossa järjestettiin tänä lukuvuonna fiktioelokuvakurssi, joka osallistui ranskalaiseen Cinéma cent ans de jeunesse -hankkeeseen. Kurssi huipentui tällä viikolla kansainväliseen tapaamiseen Pariisissa, johon osallistuivat kurssin neljä opiskelijaa ja yksi opettaja.

Opiskelijoiden mielestä kiinnostavinta oli nähdä eri maista tulleita ihmisiä, jotka ovat kuitenkin kiinnostuneet samasta asiasta, sekä nähdä, miten kaikki tekivät asioita omalla tavallaan. Oli myös siistiä nähdä, millaisissa paikoissa muut olivat kuvanneet lyhytelokuvansa ja mitä niissä oli samanlaista ja erilaista kuin meidän filmissämme.

Myös kiertely Pariisissa oli mukavaa. Kiinnostavinta olivat kaupunki itse ja kaikki spontaanit tilanteet, joita tuli vastaan. Hauskinta oli kuitenkin päästä katsomaan elokuvia ja kuunnella eri kieliä ja lisäksi myös oppia pari uutta sanaa. Ne, jotka osasivat ranskaa, pystyivät harjoittelemaan sitä lisää. Kuitenkin turhauttavaa oli, kun elokuvanäytöksissä ja niihin liittyvissä keskusteluissa puhe käännettiin monesta kielestä toiseen. Tulkkaamisen takia ohjelma oli elokuva-arkistolla välillä puuduttavaa.

Tapahtuman myötä opittiin uutta muista maista ja niiden luonnosta muiden ryhmien filmien kautta. Myös eri elokuvan keinojen käytön vaikutukset elokuvan kokonaisilmeeseen selventyivät, kun katsottiin erilaisia tapoja kuvata ja käyttää kuvakulmia. Vuoden teemana ollut ilmasto sai lisänosteen torstaina, kun paikalla oli Ranskan ympäristöministeri Ségolène Royal. Hän kehui nuorten työtä ja vakuutti kuvan olevan tulevaisuudessa sanaakin tärkeämpi viestintämuoto. Jokaisen pienenkin toimijan tulee hänen mukaansa tehdä kaikki voitavansa puhtaamman luonnon ja ilmaston hyväksi.

Oma elokuvamme “Etsi minut” esitettiin perjantaina täydelle salille. Vastaanotto oli ihastunutta ja säätila-aiheen käsittely sai kiitosta, koska kuvataidelukiolaiset olivat ottaneet mukaan myös ihmisten välisen lämmön ja kylmyyden konkreettisen säätilan rinnalle. Kokonaisilme ja hieno kameratyö saivat kiitosta. Filmin yleisölle esittäminen oli ihan rentoa, vaikka opiskelijoita jännitti vähän esimerkiksi se, kuinka vaikeisiin kysymyksiin pitää vastata. Yleisöltä tuli tapahtumien merkityksiin ja kameratekniikkaan liittyen paljon kysymyksiä, joihin saatiin napakoita asiantuntevia vastauksia.

Ensi vuonna uudestaan, vive le cinéma!

Teksti Suweyda Hussein, Saara Leino, Henry Lång, Ida Puustinen ja Katja Särkkä (kuvataideopettaja)
Kuvat Katja Särkkä ja Ida Puustinen