Valkosuklaatryffelit ja tummasuklaakonvehdit

 

 

Valkosuklaatryffelit, n. 20 kpl

250 g pieneksi pilkottua valkosuklaata
80 g voita
80 ml kermaa
2-3 tl piparkakkumaustetta (tai jotain muuta makuainetta)
murskattuja piparkakkuja kuorrutukseen (tai jotain muuta esim. sulatettua valkosuklaata tai tomusokeria)

Suklaamassa
1. Laita pilkottu suklaa lämpöä kestävään kulhoon.
2. Lämmitä voi ja kerma kattilassa keskilämmöllä. Poista hellalta heti, kun seos alkaa kuplia.
3. Lisää voi-kermaseokseen käyttämäsi makuaine.
4. Kaada seos valkosuklaan päälle. Anna seoksen lämmön vaikuttaa suklaaseen hetken ajan. Sekoita suklaata varovasti niin, että se sulaa ja sekoittuu tasaiseksi massaksi. Jos suklaa ei sula voi-kermaseoksen lämmöstä, voit laittaa sen muutamaksi sekunniksi mikroon.
5. Kun suklaaseos on tasaista, siirrä se jääkaappiin jähmettymään.
6. Jos suklaaseoksesta ei tule tasaista (se leikkaantuu), laita se noin viideksi minuutiksi jääkaappiin, minkä jälkeen sekoita sitä ja laita taas jääkaappiin viideksi minuutiksi. Toista tätä kunnes suklaaseos on tasaista.

Tryffelien teko
1. Laita murskattuja pipareita lautaselle ja ota esille toinen lautanen, johon laitat valmiit tryffelit.
2. Ota suklaamassa ulos jääkaapista.
3. Ota lusikalla sopivasti suklaamassaa ja pyörittele siitä pallo.
4. Pyörittele palloa murskatuissa pipareissa niin, että se peittyy kokonaan ja aseta se sitten toiselle lautaselle.
5. Jatka tätä, kunnes massa on loppu. Tarvittaessa voit laittaa massan hetkeksi jääkaappiin.
6. Laita tryffelit jääkaappiin jähmettymään.

 

Tummasuklaakonvehdit, 15 kpl

175 g tummaa suklaata (määrää riippuu muottiesi koosta ja muodosta)
Temperointiohjeet

Täyte
100 g pilkottua tummaa suklaata
9 g voita
60 ml kermaa
2-3 tl piparkakkumaustetta

1. Temperoi 100 grammaa suklaata. Jos et jaksa temperoida suklaata, voit ohittaa sen ja vain sulattaa suklaan. En kyllä suosittelisi tekemään niin, koska temperoinnin vaikutus on huomattava eikä se ole niin vaikeaa.
2. Lusikoi suklaata muottien reunoille. Kun suklaata on tasaisesti kaikkialla, kopauta muotteja pöytään muutaman kerran välttääksesi ilmakuplia ja jähmetä sitten jääkaapissa.
3. Tällä välin valmista täyte (ohje alla)
4. Ota suklaa pois jääkaapista.
5. Pursota tai lusikoi täytettä muotteihin. Älä täytä muotteja ihan täyteen vaan jätä ne muutama milli vajaaksi.
6. Temperoi 75 grammaa suklaata.
7. Lusikoi suklaata muotteihin. Kopauta pöytään ilmakuplia välttääksesi.
8. Nosta jääkaappiin jähmettymään.
9. Käännä/kopsauta konvehdit ulos muoteista.

Täyte
1. Laita pilkottu suklaa lämpöä kestävään kulhoon.
2. Lämmitä voi ja kerma kattilassa keskilämmöllä. Poista hellalta heti, kun seos alkaa kuplia.
3. Lisää voi-kermaseokseen käyttämäsi makuaine.
4. Kaada seos valkosuklaan päälle. Anna seoksen lämmön vaikuttaa suklaaseen hetken ajan. Sekoita suklaata varovasti niin, että se sulaa ja sekoittuu tasaiseksi massaksi. Jos suklaa ei sula voi-kermaseoksen lämmöstä, voit laittaa sen muutamaksi sekunniksi mikroon.
5. Kun suklaaseos on tasaista, siirrä se jääkaappiin jähmettymään.

 

 

 

Nauti kuuman kaakaon kera tai anna vaikka lahjaksi! Erityisesti tryffelit ovat helppotekoisia ja itse tehtyinä tekevät varmasti vaikutuksen lahjan saajaan. Piparirikasta joulua kaikille!

Sara Saukkonen, abiturientti