Torkkelin fyysikoita Genevessä

Lähdimme Geneveen päästäksemme raapaisemaan hiukkasfysiikan tutkimusta ja tietysti pakoon koeviikkoa. Matkallamme kuulimme maailman huippufyysikoiden luentoja ja kartutimme kokemuksiamme. CERNissä työskentelee suoraan tai välillisesti yli 6000 tutkijaa ja opiskelijaa eri maista, minkä huomaa tutkimuskeskuksen kansainvälisestä tunnelmasta. Suomalaisia on Cernissä pääasiassa CMS-tutkimusasemalla.

Meidän matkaseurueeseen kuului opiskelijoita ja opettajia Sibelius-lukiosta, Kallion lukiosta ja Etu-Töölön lukiosta. Ensimmäisenä aamuna Genevessä herättiin aikaisin ja lähdimme etsimään CERNiä. Tutustumisemme tähän tieteen mekkaan alkoi vierailulla Atlas-tutkimuskeskuksessa. Katselimme lasin läpi tutkijoita, jotka istuivat ja joivat kahvia. Meille näytettiin jännittävä 3D-efekteillä varustettu propagandavideo (made in Cern), joka kertoi Atlaksen rakennusprojektista.
Koko reissulla emme kuitenkaan päässeet alas itse törmäyttimeen, mikä oli kaikkien mielestä kurjaa.

Ensimmäisenä päivänä meille kerrottiin standardimallista ja “Cernin Roope-Ankka” eli Mikael Nordström esitteli meille tiedekeskusta. Mies oli kovin innostunut aiheesta ja välillä konttasi lattialla luennoidessaan. Hän havainnollisti fysiikan jännittävyyttä ja herätti paljon kysymyksiä, joihin ei ole vielä vastauksia. Miksi universumissa on enemmän materiaa kuin antimateriaa, ja mitä tapahtui kaiken alkuhetkillä? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia CERNissä.

Vierailimme myös Cernin tietokonekeskuksessa, jossa on huimat 11 000 tietokonetta ja paljon nörttejä. Tämän jälkeen pääsimme vielä suureen puiseen Tiedepalloon (Globe of science), jossa oli Sininen hiukkasten maailma -näyttely.

Hyvin tai huonosti nukutun yön jälkeen seuraava päivä Cernissä alkoi maratonluennolla aiheesta hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet. Hyvin huonosti nukkuneet nukahtivat luennon alussa. Toisena päivänä meille kerrottiin myös muista projekteista, kuten Cloud-ilmastontutkimuksesta, sekä CLIC-hankkeesta. Cloud tutkii kosmisen säteilyn vaikutusta ilmastonmuutokseen ja CLIC mahdollisuuksia uuteen, jopa 27 km:n pituiseen lineaarikiihdyttimeen.

Kolmantena päivänä pääsimme kaikkien odottamalle antimaterialuennolle. Luennoitsijana oli superstara Michael Doser. Itävaltalainen fyysikko kertoi heti luennon alkuun, ettei ole nukkunut lähes lainkaan kahteen viikkoon. Luento oli silti supermahtihyvä. Sen jälkeen vierailimme vielä antimaterian tutkimuslaitoksella. Paikka näytti juuri siltä, miltä voisi kuvitella: iso tehdashallin näköinen tila, joka on täynnä kummallisia johtoja, säiliöitä ja mittareita. Täällä sitä fysiikkaa siis tehdään.

Olimme sopineet Kuosmasen kanssa, että meidän ryhmä jää yhdeksi ekstrapäiväksi matkalle. Lähdimme siis Ranskaan Chamonixiin haistelemaan vuoristoilmaa. Emme päässeet ihan huipulle, mutta punainen vuoristojuna vei meidät puoleen väliin, josta kävelimme katselemaan upeita maisemia. Palattuamme Geneveen tapahtui suuri biljardihuijaus, josta ei sen enempää kuin että matkailu avartaa!

Lopputulema on, että suosittelemme kaikille matkailua fysiikkaan. Geneve on supermahtikaunis kaupunki, jossa kannattaa käydä tuhlaamassa rahaa ja katselemassa joutsenia.

> TEKSTI Kaisla Rahkola  KUVAT Mikko Nurmi